onsdag 4 september 2013

4 september - Tåkerns fältstation 50 år!

.
Nu i september firar Tåkerns fälststation 50-årsjubileum. Det är en händelse av väsentlig vikt.
Det var således under hösten 1963 som vi, ett antal unga främst Mjölbygrabbar, (några var från Boxholm), satte igång med ringmärkning vid Glänås vid Tåkern, där vi handgripligen, dock under mentorskap av tre något äldre gentlemän, hade byggt ett alldeles eget fågeltorn vid stranden av våra drömmas sjö.

Åren har sprungit iväg. Idag är vi en samling grånade herrar i pensionsåldern men i våra hjärtan och i verkliga livet lever Tåkern kvar lika levande och spännande som då.



Kärngänget från 1963 är åter samlat vid Tåkerns fältstation 2008. 
Från vänster till höger:
Gebbe Björkman , Sven-Erik Fransson (nestorn och initiativtagaren), Christer Elderud, Kent Persson, Göran Bergengren, Frank Runtegen, Johan Träff samt Urban Ekstam.
Självklart saknades vid den här återträffen många andra representativa personer och naturligtvis mängder av folk som varit verksamma under årens lopp.

Bilden togs i anslutning till att ett definitivt beslut tagits om att byggandet av Naturum Tåkern skulle påbörjas, med en rivning av det gamla fågeltornet som första delmål. 
Tornet anas i bakgrunden.
Vi samlas alltså här för att en sista gång ta farväl av vår kära gamla, egenhändigt tillverkade, skapelse från 60-talet .

Tåkerns Fältstation 50 år

Kl 14.00 bjuds smörgåstårta i Tåkerns vandrarhem vid Svanshals kyrka. Därefter åter till Naturum kl 17 då vi kör bilder från förr och nu i filmsalen. Det hela rundas av med pubkväll i vandrarhemmet och allmänt minnesvärt umgänge.

 Inbjudna är alla som under årens lopp har varit delaktiga i verksamheten.

Hoppas vi ses 7 september! 


Tåkerns Fältstatio
n

Nu är det dock så att jag själv tyvärr inte kan delta och det sörjer jag väldigt mycket.
Att vara med om detta jubileum torde självklart ha prioritet ett. Men ändå - nej.



Lite ego-bilder - Gebbe i verksamhet vid Tåkerns fältstation - tagna av Tåkerns "hovfotograf" vännen Christer Elderud.

Jag har fått ett fint stipendium nämligen. Fjorton dagars vistelse med resa och boende inkluderat på Svenska institutets gästhem i Kavalla i Grekland under september månad via organisationen Svenska Tecknare; något man knappast tackar nej till. Jag reser i morgon torsdag och kommer hem mot slutet av månaden.





Tåkerns fältstation är ännu i full verksamhet vid Tåkern, med inventeringar, ringmärkning och forskning. Ordförande är Bengt Andersson och stationschef Lars Gezelius. 
Det mesta händer dock inte längre vid Glänås som då på 60-talet. Här reser sig nu istället det nya fågeltornet och Tåkerns Naturum; en fantastisk skapelse med succéartad framgång.

Låt mig sluta med den dikt av Alf Henriksson som var införd i DN en septemberdag 1963 då Tåkerns fälstations verksamhet och fågeltornet invigdes. Det var stort! 
Det är stort, och jag var med - ibland känns det som vore det igår.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar