lördag 14 september 2013

14 september - Resan till Kavalla 11

.
Jag funderar på hur fasen jag i ord bild ska kunna beskriva det åskoväder som drabbade oss i natt. Jag har trots allt tidigare varit med om hårda tag gällande åskor på både Sumatra och Java, men det som drabbade Kavalla igår kväll är utan jämförelse det häftigaste jag hittills varit med om i den genren.

Genom fönstret till mitt rum med utsikt över staden och havet spelade jag in en videosnutt med min Ipad men resultatet ser tämligen oskyldigt ut, på grund av teknisktoptiska begränsningar, så jag känner att jag måste måla en sån där vildsint akvarell för att ni kanske ska förstå något av hur det verkligen var och kändes, men egentligen var värre ändå.

Det började oskyldigt när vi satt på altanen med ett glas vin Stefan, Jan-Eric och jag, över bergen i norr, med ideliga blixtar utan ljud på grund av avståndet. Ovädret balanserade länge där upp på kanten av kustbergen, molnen drog fram och tillbaka utan att riktigt vilja bestämma sig och till slut kändes det som om det hela nog var över för kvällen, så vi gick till sängs.

Plötsligt började det dåna utanför mitt fönster. Det skedde sekundsnabbt. Alla de öppna fönsterluckorna i huset slamrade som grova kastanjetter och regnet sköljde ner nästan vågrätt i vindbyar som kastade allt omkring sig som inte var förankrat.
Ovädret hade slutligen bestämt sig för att ta klivet över kustbergens skarpa kant och rasade nu våldsamt snabbt med hela sitt innehåll nerför den branta sluttningen in över staden Kavalla.
Himlen illuminerades, regnvattnet rann in genom alla fönster och ut över golven, markisen på övre altanen slets itu och vi alla vaknade för att hjälpas åt med städning och återställande.


Mitt i ett våldsamt åskväder, utsikt från mitt fönster.

Det är märkligt att befinna sig mitt i ett åskväder. Svenska huset ligger högt upp på sluttningen i staden och för första gången någonsin befann jag mig verkligen i själva åskcellen eller som det kändes till och med ovan själva urladdningarna.

Mycket får man vara med om i Kavalla och allt tar jag tacksamt emot.
Nu, dagen efter, är luften sval och skön, solen skiner igen från en molnfri himmel.  Det är en perfekt dag för att inta berget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar