tisdag 4 april 2023

4 april - Trädlärkans marker vid gården Frösäng

Vi tar en annan väg hem från Tåkerns slättbygd till gården Frösäng där Lars bor och dit vi är på väg. 

Överallt på slätten där marken har smält ur snöns grepp ser vi flockar av tofsvipor och starar. Det känns som något slags rekord i antal, men det är förstås tillfälligt, om en vecka är nog allt över, då, när våren har kommit in i det normala igen, har gästerna fortsatt norröver. Dubbeltrastarna blir allt fler när vi närmar oss och vi är överens om att med dem är det stor skillnad i antal sen vi var unga. De går oftast parvis eller enstaka till skillnad från de små täta sällskap av taltrastar som vi noterar.

Kanske ska jag också berätta att i en av flockarna med grågäss som betade runt Svanshals kyrka fanns ett tjugotal bläsgäss. De brukar inte vara så många här i trakten. När de lämnar Skåne för återstäcket mot Novaja Semlja och ryska ishavskusten har de nästan aldrig tid att ta en extra rast, då är det bråttom att komma fram till häckningsbestyren.

Frösäng, vilket vackert namn med klang av urgammal Asatro, tillika nämaste granne med Rökstenen. Här är historien rikare än rikast och här bor min vän Lars. Bergsbackarna runt gården måste väl vara några av "de sista" som sticker rakt ut i Östgötaslätten från Mellanskogsbygden kallad, den mellan Östgötaslätt och småländskt högland. Om sommaren betar här kor och får i blomsterrika hagar under de många vackra ekarna.

Det här är trädlärkans marker, det vet vi från första början. Här har vi lyssnat till "fattigmanlärkans" droppande sång högt från skyn många gånger tidigare.

- Men jag hör den tyvärr inte längre, säger Lars vemodigt.

- Vi stannar, säger jag och kliver ut ur bilenVi ger den en chans vid granngårdens hästbete.

Trädlärkans marker.

Starar och trastar, bofinkar och gulsparvar, ser vi. På avstånd knattrar en mindre hackspett. Som en kulspruta, säger Lars och berättar att han ännu inte har fått fram "den lille" till sin fågelmatning vid huset. 

På stigen ner mot betet bland alla trastar och bofinkar hoppar en lite annorlunda fågel. Den är brun som de andra, med ljus mage, har antydan till en liten tofs och har ett ljust band över ögat. Och, den har en mycket kort stjärt, som en stump!

- Du Lars! Vi har en trädlärka framför oss på stigen. Ser du den?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar