måndag 10 april 2023

10 april - Äntligen riktig vår

Så var det dags för vårväder av gediget slag. Hög solinstrålning med SMHI-varning för hög UV-faktor, försommarvärme i lä i solen och plötsligt händer allting på en gång.


Fikat tar vi i en solbacke vid vägkanten på Omberg. Foto - Hanna Björkman

Hanna med familj är alltså på plats och tillsammans tar vi vår traditionsenliga promenad på Omberg just när blåsipporna står som allra finast.


De första vitsipporna tänds i blåsippsmattan. Omberg prunkar.

Solvända backar längs Ombergs grusvägskanter färgas alltmer i ultramarin. Mängder av blåsippor med enstaka tända stjärnor av vitsippor fyller ut höstens kulörer.

Nyckelpigor, bärfisar och eldlöss kryper omkring i lövmassan. Plötsligt ropar Hanna till:

- Kolla! en majbagge.

Dotter Hanna känner bara glädje för den svarta majbaggen på nära besök.

Jag passar på att berätta den märkliga historien om majbaggens reproduktionsstrategi, fast lite enklare än så dock, varvid det lilla obehaget någon eventuellt kan känna inför krypet försvinner en aning - åtminstone kan alla lite mera nu om majbaggelarver och vildbin.

Ett par hanar av citronfjäril fladdrar runt längs vägen tillsammans med några nässelfjärilar. Blanca förföljer en av dessa ner mot mitt håll. Fjärilen landar bland lövet och lyser lite misstänkt klart, så jag ber henne avvakta ett nytt fångstförsök.

- Vänta Blanca! Jag vill försöka ta ett foto. Det är ingen nässelfjäril. Den här är betydligt sällsyntare och ser ut som en körsbärsfuks. Den är mycket ovanlig.

En stor fuksfjäril landar i lövmattan framför oss.

Jag smyger närmare med mobilen och kommer tätt inpå för ett foto och då ser jag att det är ytterligare en annan art, nämligen en videfuks!

Videfuksen har bredare mörkt och mera diffust kantband på bakvingen än  körsbärsfuksen.

Videfuks och körsbärsfuks är tvillingarter. De kräver ett tränat, nästan specialiserat öga, för att kunna skiljas åt, men efter några års studier av de båda arterna på Omberg, tycker jag mig idag vara ganska säker, ofta även vid direkt observation i naturen.

Min slutsats, efter fotostudier, blir att detta helt klart är en videfuks, vilket överraskar mig eftersom jag i detta område på södra Omberg nästan bara noterat körsbärsfuksar tidigare år. (Sök på körsbärsfuks i min sökruta till höger och kolla själv).

Så gick den här dagen till historien. En videfuks gjorde min dag till något extra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar