torsdag 13 april 2023

13 april - Våren tågar på

Det är lätt vårregn även idag, så fint och vänt. På Östergötlands alla åkrar är det fullt ös just nu. Traktorer är ute överallt och kör gödsling, plöjer stubb eller vältar vetefält och vallodlingar. Ännu har jag inte sett någon nysådd men det kommer säkert att hända inom en vecka.

Disan går vårhög och fullbräddad.

Vid Gottorp vid Tåkern brusar Disevidån i full brädd. Jag spanar en stund efter något av alternativen: utter, strömstare eller forsärla men går bet på alla. Forsens fart tar med sig fundament efter fundament av den gamla stenpallisaden och då är Disan lite mer sig själv igen.

Sen sätter jag mig i diket nära utloppet i Tåkern och kikar ut över översvämningsmaderna, dem vi ibland kallar Bankängen, Allt är väl vattenfyllt och berett på liv. Jag tecknar av utsikten med största pennflykt när en brun kärrhökshane kommer rakt emot mig.

Det blir några snabba studier just när han svänger runt framför mig och återvänder till sjöns vassar.

Våren tågar på. Nästa fågel att spana efter blir stenskvättan. De första är redan här, det vet jag av erfarenhet.


1 kommentar:

  1. Äntligen! Känns också i luften att våren tågar in, blir nästan förvånad i år och det är inte så kallt att andas längre. Nu får det gärna gå lite sakta i det vackra som kommer vartefter. Önskar er en fin och vacker helg.

    SvaraRadera