tisdag 12 maj 2020

12 maj - Bakslaget

.
Det blir mer som aprilväder än likt maj månad, sa Nils i Väderleksrapporten igår. Så rätt han fick. Idag är det bistert och som alltid tänker jag mest på naturen, på fåglarna med ägg och ungar och insektslivet, pollineringen av fruktträd och blommor ...

Det värsta med de här bakslagen är om de blir långvariga. Den här veckan ut, sades det, men vi slipper ändå lindrigt undan jämfört med Svealand, där upp emot decimetern nysnö ska falla och Norrland, där jag läste att årets renkalvning kan komma att bli lidande på grund av djupt och seglivat snötäcke. 
Man har ju lärt sig efter 74 solvarv .... och snart kommer värmen tillbaka. Hoppas jag.


Vi hör altanmöblerna dansa tango över trägolvet, markiskapporna smälla som slaksegel på kryss och dånet av kornig nysnö som sköljer ner över samhället från byar som hänger likt mörgrå ridåer över bygden.
Sen med ens, men kortvarigt, glimt av en skygg sol och därefter porlande smältvatten i vågor över asfalten.Allt är dock inte vad det ser ut att vara. Kastbyar har slitit loss tusentals kronblad från ett rikblommande gråpäronträd vid ateljén. Prakten har lagt sig tillrätta som snöflingor i gatornas väta och som små nätta drivor vid pussarnas fång.Och där ville solen vara med en stund.

2 kommentarer:

 1. Det kallas numera "Majprilväder". :-)

  SvaraRadera
 2. Tack för förslaget Bert - Lämpligt!
  Jag minns maj för tre år sedan, att det var på samma sätt. Det är liksom ingen rejäl ordning på årstiderna, tycks det. Vinter utan kyla och snö och sen vinteraning i maj. Trist!

  Se min blogg frå den 8 maj 2017:

  https://naturligdagbok.blogspot.com/2017/05/8-maj-gok-i-snostorm.html

  SvaraRadera