måndag 25 maj 2020

25 maj - Kartfjäril

.
Efter lunchen idag for Ulla och jag iväg till Åsabackarna söder om Väderstad för dagens vandring. Jag fick information nämligen via facebook, att Göran Assner med vänner nyss hade varit där och funnit och även filmat fyra kartfjärilar.

Även om jag själv hittills under de senaste åren allt starkare längtat efter att få se denna nykomling  hemma i Ödeshögsbygden, så tyckte jag att det fanns goda skäl att för en sån godbit hoppa över kommungränsen till grannen Boxholm under tiden man väntar.
Jo det är sant, kartfjäril är noterad i min egen kommun också, närmare bestämt på Omberg förra året, men inte av mig utan av vännen Janne Peterson. Jag tänker be honom i sommar, när tiden är mogen och hampflockeln blommar, att bli mig behjälplig med eftersöket på hemmaplan.

Och det blir en annan upplevelse eftersom sommargenerationen av kartfjäril är helt annorlunda mörkt tecknad. Det kommer att bli spännande att jämföra dessa två varianter som fram till ganska sent datum troddes vara två separata arter.

Men som sagt, inte kunde jag låta bli idag, vid ett så konkret tips, att åka den där dryga milen för att äntligen hösta in min egen första kartfjäril.
Ulla ville verkligen också följa med, så tillsammans vandrade vi runt i området strax efter att regnet hade slutat. Det var ännu blött och nederbördssvalt och fjärilarna låg lågt när vi kom men snart flög flera arter runt i solvärmen: puktörneblåvingar, aurorafjärilar, smultronvisslare och ängsnätfjäril. 

- Här sitter en, ropade jag till Ulla. 



I en liten videbuske satt en kartfjäril och samlade solkraft och ny energi. Den fläktade långsamt med vingarna men var ännu trög och stel efter morgonens regn och svalka, så vi kunde studera den både länge och nära. Det blev en känsloladdad stund för oss båda.



Senare såg vi ytterligare en kartfjäril och Ulla som gillar samtal mellan arter passade på att föra en liten dialog även med denna nya orädda vän. 



Därefter firade vi vårt gemensamma jubileumsfynd med fika på närliggande Centralkonditoriet - förstås! Nu känner vi oss lite rikare och mycket lyckliga.

FAKTA ur Nationalnyckeln, Fjärilar - Dagfjärilar, 2005.

"Kartfjärilen är en expanderande art som i Sverige påträffades första gången 1982. ... Sedan 1992 har arten i Sverige stadigt vidgat sitt utbredningsområde och är nu en av Skånes vanligaste dagfjärilsarter med nordgräns i södra Halland, södra Småland och Blekinge".

Sedan 2005 när boken editerades har mycket således hänt och kartfjärilen intog Östergötland för ca fem år sedan med början i sydöst varefter en spridning succesivt skedde mot nordväst, vilken 2019 slutligen nådde min hembygd. Utvecklingen verkar fortsätta i samma omfattnning. Spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar