torsdag 28 maj 2020

28 maj - En sång från häcken

.
På morgonen sjunger en rörsångare från oxbärshäcken som omger vår tomt.
Vän av ordning må protestera att denna stenotypa varelse dristar sig till att slå sig ner i vår villaträdgård mitt i byn och till och med låter sig lockas att sjunga från en så udda plats. Rörångaren hör ju till vassvärldens specialiserade arter och Tåkern och liknande miljöer är dess hemvist och eldorado, så vad gör den här hos oss, i en cotoneasterhäck?

Jo, i skydd av nattens mörker har den kommit hit under en etapp från sydlig övervintring. Trött av febril andhämtning och långvarigt muskelarbete samt tvingad av morgonens farliga ljusning har den inte orkat riktigt ända fram, utan nödts att landa, ta en paus för att hämta kraft och energi. Det råkade bli just här i vår trädgård.

Det händer faktiskt varje vår, att denna extrema vassfågel tar rast på detta vis. Jag tror inte att det beror på att vi ligger mitt i Tåkerns inflygninglinje, jag har nämligen upplevt rörsångare sjunga på många udda platser under vårsträcket. Arten är idag en ganska allmän fågel, vassar finns ju lite här och där, och dess flyttning sker på bred front och i stora antal så neddroppet av trötta fåglar sker oftast mer eller mindre slumpartat i olika slags biotoper.



Detta är förstås helt OK för Ulla och mig. Till kaffekoppen på altanen kan vi således idag njuta av den knistriga sångens mirakel.

En annan femma är dock den att jag ibland undrat över risken att man någon gång slentrianmässigt kan ha missat en eksångare bland dessa rörsångare. Den risken är förstås oerhört liten men frågan eggar mig en smula. Fast det är förstås ett problem att fundera över mera för nördar.

Vidare kan jag berätta att talgoxarna i holken på husväggen har kläckt nu. Matning pågår och paret har vant sig vid att vi sitter där med tidning och fika.

- Men hör ni! Var är tornseglarna? För säkerhets skull frågar jag också sålunda:
- Men hör ni! Var är tornsvalorna



Man ser några enstaka då och då högt uppe i himlen. Men nog är det väldigt glest, tomt och tyst. Väljer de att strunta i Sverige och häckning i år?
De har ju ibland en tidspressad uppgift att få ut sina ungar i tid även normalt, så kanske att årets kalla majmånad har medfört att häckningen helt uteblir. 

Jag kanske skulle ta och bolla frågan vidare till experten i frågan, Susanne Åkesson, Lunds universitet. 

Jag återkommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar