måndag 1 juni 2020

1 juni - Rapport från Frövisjön i Västmanland


I lördags kväll, den 29 juni alltså, besökte jag Frövisjön nära Skultuna norr om Västerås. Det är en plats jag har i mitt hjärta alltsedan jag träffade Ulla från Skultuna i början av 1970-talet. 
Mycket har hänt med sjön sedan dess. Ett naturområde av vikt har det alltid varit men från början var det en av vass helt igenvuxen gammal sjö i sitt slutstadium. Det senaste årtiondet har man gjort stora naturvårdsåtgärder för att föryngra sjön. Vassen är idag nästan helt borta och sjön består numera av öppet vatten omgivet av områden med starrmader.
Det stora problemet är idag det mycket låga vattenståndet som gör att halva sjöns yta består av dybankar. Bra för vadare men dåligt för annat.



Frövisjön vid Skultuna i Västmanland.

Jag kom dit om kvällen. Såg alla tranor både häckande och översomrande, kanadagäss och grågäss med ungar, tofsvipor och änder.

Men mest av allt såg jag i bortre änden av sjön, i närheten av en flock betande kor på andra sidan, ett litet antal måsar flyga runt. Först trodde jag det var skrattmåsar, vilka också fanns på plats, men efter närmare studium visade sig åtta individer vara dvärgmåsar.
De flög hela tiden runt snappande insekter elegant från vattenytan i graciös dans. Det var mycket långt håll, tubikaren var inte med och inte heller min kamera. 



Med min gamla 7ggr:s handjagare kunde jag ändå till slut vara säker på min observation.
Tillsammans med de åtta dvärmåsarna födosökte även två svarttärnor medan en mindre strandpipare flög runt i spelflykt över sjön och till slut landade på dybanken närmast observationplattformen.

Jag har anmält till Artfportalen men angav visst observationsdatum till en dag för sent. Men sånt är väl petitesser kan tänka och kan ändras i sinom tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar