måndag 22 juni 2020

22 juni - Ödeshög drog regn

.
Det är inte det normala att Ödeshögs tätort drar regn, men det hände idag. Från ungefär kl 04 i morse till sextontiden på eftermiddagen var himlen ogenomträngligt grå av tätt regn. Jag själv vaknade på morgonen av suset utanför rutan och undrade.

- Det vräker ner, sa Ulla.

Det välkända och mycket lokala himmelsblå molnhålet över bygden, "Gläntan" som normalt medför  låg nederbördsnivå, ca 500 mm per år, var utfyllt av tung fuktig luft, vilket resulterade i efterlängtad rotblöta till fromma både för vår trädgård och åkerjorden runt om.

Men det var lokalt uppenbarligen, ty i Mjölby tre mil österut kom endast hälften, i Boxholm tre mil sydostut knussliga 8 mm och i Linköping blott en ringa bottenskyla i regntunnan. Allt enligt mina egna lokala rapportörer: Lena, Ulf och Lars med flera.

Gertrud i Varnhem i Västergötland rapporterar 64 mm regn idag. Där har vi alltså svaret på Ödeshögs, den västligaste utposten i Östergötland, resultat med hela 34 mm. Vi har ett känt väderläge nära Västergötlands med undantaget av betydligt mindre mängd nederbörd än där, beroende på Hökensås urmjölkning,Vätterns plana yta och Ödeshögs låga Vätterkust.

Se rapporterna här.

Vi hade barnbarnen från Stockholm hemma så vi trotsade regnet, drog på allt vad regnplagg heter och for iväg till Omberg för att besöka Västra Väggar i avsikt att lyssna efter pilgrimsfalkarna som häckar där. Dessa låg dock förståeligt lågt och tryckte i oåtkomligt lä på bergväggen.


Vi såg fiskgjusen i det gamla tallboet långt där nere, stoiskt stående med ryggen mot regn för att skydda sina små liv. (Den kan med god vilja anas på bilden ovan)


Och vi förvånades över de subtila och vackra mönster som regn, ström och vind sammantaget etsade på Vätterns vatten.

Även vi var stoiska i vätan men fick ändå nog till slut och vände hemåt mellan regntunga lövhängen längs blöta vägar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar