fredag 3 april 2020

3 apri - Besök i Isberga naturreservat

.
En dag i början av april varje vår vill jag ägna åt Isberga fantastiska naturreservat vid Heda. Detta forntida glaciärlandskap är en verklig klenod i bygden och jag hoppas att alla Ödeshögsbor verkligen förstår dess fulla värde ur så många olika perspektiv. 

1. Det kulturhistoriska värdet är enormt med mängder av fynd från stenålder och framåt men framför allt från bronsålderstid. Flera unika och oerhört värdefulla föremål finns tillvaratagna under arkeologiska utgrävningar, varav de flesta idag finns i Historiska muséet i Stockholm.

2. Det geologiska värdet kan inte överskattas. Områden hyser rester av ett 10 000 år gammalt islandskap med ändmoräner, åsar och dödisgropar.

3 Det biologiska värdet är unikt. Floran står högt i kurs med den unika, endast i Östergötland och på Gotland förekommande luddvedeln i främsta position. Backsipporna färgar backarna i blått. och säfferot och månlåsbräken kompletterar bilden.
Ringtrastar rastar varje vår, buskskvätta, gulsparv och hämpling sjunger medan brun krärrhök, tornfalk och pilgrimsfalk jagar förbi.
Insekter finns i mängd, humlar, vildbin och mängder av svarta majbaggar.

Idag vandrade Ulla och jag runt i området och njöt av varje stund. Blå himmel lyste över oss medan hagelskurarna vandrade förbi på gott avstånd över Småland.



Svart majbagge.

Vi räknade in en dryg handfull honor av svart majbagge som vandrade omkring med fortplantningsavsikter. Men vi spanade förgäves, antagligen alltföt tidigt, efter vildbiet jag fann för första gången i Österötland för ett par år sedan - glödsandbi.



Vi låg på mage och knä och nosade i backsippornas blomkorgar; lika ljuvligt varje vår.



De flesta var dock ännu i knopp.



Och än dröjder det någon vecka eller två innan backarna går helt i blått.



Luddvedel.

Som alltid tittar jag till beståndet av den unika luddvedeln som ställvis växer ganska rikligt i området. Plantorna är ännu små och mycket oansenliga och man måste nog ha en del insidesinformation för att lyckas hitta dem så här tidigt.

Här är ytterligare två olika plantor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar