torsdag 16 april 2020

16 april - Deflation

.
Nu har han vidgat sina ramar, den där Gebbe, kanske ni tänker efter rubriken ovan. Men, låt mig då berätta att det uttyck som man idag så ofta hör i nyheterna och som är kopplat till ekonomin såsom ett motsatsord till inflation, egentligen har sitt ursprung i den biologiska fållan.

Deflation betyder nämligen jordflykt.

Jordflykt är ett stort problem i världen. Den finns naturligt i ekosystemen där lätta bara jordar, såsom sandfält, kan ge sig upp i långväga över jordytan till gagn eller till förfång. Men, på så sätt transporteras även mineraler långväga och fördelas över jorden.
Nyligen berättades i nyheterna om hur Kanarieöarna sveptes in av sandstormar från Västsahara och själv har jag varit med om samma fenomen en gång under besök på Kreta, där oerhört heta föhnvindar från Nordafrika svepte in ön i ett svårandat brunt dis av stoft.

Jordflykt är i det moderna jordbruket ett problem. Tonvis med fruktbar jord försvinner årligen från bördiga åkermarker också i vårt land, ofta beroende på tveksamma odlingsmetoder med öppna bara jordar över stora arealer och ofördelaktiga brukningsmetoder

Ser man saken på det sättet kan man förstå att de intensivast brukade åkrarna på delar av Östgötaslätten kan drabbas svårt ibland. Och nu har det verkligen hänt.


Jag har väl aldrig sett så otroliga stoftstormar som över delar av slätten som de senaste dagarna. Jörgen Auer, reporter på Corren, skrev om det från sina hemmamarker runt Mantorp häromdagen och många människor i bygden har insett att detta faktiskt är ett allvarligt problem, inte minst hygiensikt/sanitärt. Det har faktiskt varit svårt att andas stundtals om man bor utsatt.

Kommer vi att lära oss något av detta eller är det åter snart glömt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar