tisdag 1 januari 2013

1 januari - Mjuk start på nya året

.
Vår vana trogen är det med vännerna Astrid och Bertil som vi firar årsslut och nykommande; i år hemma hos oss i Ödeshög. Vår vana trogen blir det även i år en liten promenad och som så ofta tidigare också vid Tåkern. Det brukar bli det eller Omberg.



Den hårda vinter som rådde för bara en vecka sedan har snabbt blivit vårlik. Nästan all den myckna snön är bortsmält.
Isen ligger blank och vattnig på hela Tåkerns yta men vid Glänås redan utan landkontakt. Vi tar spången en bit istället.

Ute på isen ser vi fem havsörnar, fyra unga mörka och på avstånd nästan svarta fåglar, men också en gammal fågel, ljus runt huvud bröst och näbb. Ännu längre ut hittar vi sex svanar på isen men inget öppet vatten mer än vid stranden.

Runt fågelmatningen vid tornet huserar ett hundratal pilfinkar, tjugo blåmesar, ett tiotal talgoxar och en rödhake. Vi lyssnar efter skäggmesar när vi går på spången genom vassen men utan att få kontakt.



Vid Svanshals äng vänder vi åter, in mot strandskogen, och tar vårt kaffe i lä. 

På parkeringsplatsen finns, när vi kommer tillbaka, även idag en handfull bilar och vi möter enstaka familjer och par på vandring med kartor och kikare i hand. 



Våraning redan den 1 januari

Naturum är inte öppet idag och neddragningen av öppettider och service har precis påbörjats med det nya året. Detta tänker jag skriva mera om, men idag får det räcka med ett konstaterande av detta trista faktum och känslan av att våren har kopplat ett grepp om bygden. Nu får vi se hur stadigt det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar