onsdag 23 januari 2013

22 januari - Inför helgens isvandring på Tåkern.

.

" Det är en klar och kall morgon över Sverige. Även i det inre av Götaland kan temperaturen nu på morgonen gå ner mot minus tjugo grader men i området runt de "stora sjöarna" kan låga moln och dimma ligga kvar under förmiddagen", så låter rapporten från SMHI då Lars och jag är på väg ner till Naturum Tåkern för att rekognonsera inför den årliga Isvandringen på Tåkern, nu för minst femte året i rad, som äger rum på söndag.

Vi har bestämt oss för en rutt rakt utanför Naturum, att gå runt den stora vassholmen där, och har med oss ispiken för att testa isens kvalitet och bärighet inför en möjlig anstormning. De senaste åren har skaran deltagare legat runt 100 och då krävs det goda betingelser för ett lyckosamt förlopp.


Vi finner att det inte kommer att bli några problem om vi undviker att gå rakt in i vassarna där snön har drivit ihop. Isen är kraftig och står emot rejäla hugg med piken. På några platser har vatten trängt upp i sprickor och färgat snön gul. Där sjunker skorna ner något i vattenmjuk sörja men isen under bär ordentligt.


Det är en mystiskt skön högvinterdag. Rimfrosten från dimman bygger på snabbt och effektivt, draperar vass, buskar och träd. Vi ser förstås inte långt, knappt ens in mot Naturum och fågeltorn från några hundra meters håll och definitivt inget ut över sjön, där istället himmel och snö blir ett. Vassarnas konturer mjuknar och försvinner. Allt blir som i ett vackert akvarellarbete, där färgerna blöder in i varandra.


Det vi ser är spåren av rävar och fåglar som finns men knappast syns.
Jo men ändå, ett par rådjur och faktiskt två enskilda rävar ser vi på håll och så alla småfåglarna runt matplatsen vid tornet förstås. Något lever ändå i smällvinterns utsatthet.

Inne i Naturum Tåkerns kontor arbetar föreståndaren Malin med årets upplägg. Hon har även tagit fram en affisch för den kommande helgen, den första öppethelgen för år 2013. I det programbladet ligger och Lars och min isvandring under Ödeshögs Naturskyddsförenings regi med som en programpunkt.


Klicka på bilden för bättre läsbarhet.

Vill du som läser detta vara med om en annorlunda utfärd så är du varmt välkommen. Vi startar kl 11. Tag på varma kläder och ta med kikare och kamera och gärna något att äta och dricka.

Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar