tisdag 29 januari 2013

27 januari - Årets vandring på Tåkerns is

.
Årets isvandring på Tåkern blev den 6:e i ordning som anordnats av Ödeshögs Naturskyddsförening och drog i år 23 deltagare.Ett litet gäng av helheten.

Isen låg tyst, slät och snötäckt över hela sjön och rätt in i vassen vågade vi inte trampa så utbytet av fågelliv blev verkligt magert. Det enda som upplevdes i den vägen var allt som hände runt fågelmatningen vid tornet, där för övrigt Tåkerns fältstation bjöd oss på ringmärkning.Lars Frölich visar och berättar om och visar vinterståndare av sprängört och nickskära ...... medan jag visar på skillnaden mellan bredkaveldun och smalkaveldun.

I sedvanlig ordning berättade Lars Frölich och jag om det mesta som finns att veta om Tåkerns unika vass och rätt mycket i övrigt om sjöns flora och fauna. 
Vi blev ute i kylan en timme och gick därvid runt vassholmen utanför tornet varefter vi återvände mot land och studiebesök på Naturum Tåkern.Hyreshus för vildbin.

Vid parkeringen var allt förberett för matsäck och korvgrillning och där var också "tillsyningsman" Tommy i farten med att ordna för sommarsäsongens alla vilda bin och steklar genom iorningsställandet av ett vackert "hyreshys".
Det blev i allt en tämligen opretentiös och lyckad dag, tyckte vi, Lars och jag, och fick också gehör för detta av alla deltagarna.

Tack till Barbro Nelly för alla foton som hon så vänligt lånat ut till min Naturliga dagbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar