fredag 28 maj 2021

28 maj - Gräsmatta blir äng

Det var inte alls så givet och enkelt som jag först hade trott, att göra om den lilla gräsmattan på baksidan av min ateljé mellan parkering och hus till äng. Jag hade tänkt att kommunen som äger huset och tomten skulle tycka det var bra och uppskattat att jag ville ägna mig åt detta lilla informativa projekt i dessa tider av artutslagning och klimathot.  

Förra året kom gräsklipparen hela tiden i retur och till slut gav jag upp.

Det är inte någon stor yta, cirka fyra gånger femton meter bara, men den ligger lite utsatt torrt i söderläge mot den vita fasaden. Jag har funnit ett par trevliga arter av reliktkaraktär från den tid Ödeshög var ett oexploaterat ändmoränsområde. 

Fältarv är en trevlig art som på min lilla äng har kvar en av få växtplatser i kommunen.

Även knölsmörblomman är en torrängsväxt som har överlevt.

Jag tänker mig att åtgärda variationen genom inplantering och insådd av lämpliga arter men vildbin och några fjärilar har redan varit på besök. Det kan säkert bli en liten men bra äng på sikt, centralt och publikt liggande.


Mjuknäva är en art med ganska allmän karaktär.


Sparvnävan är ganska svår att skilja från mjuknävan, men den är något vanligare med ännu mindre blommor.

I år gjorde jag ett något allvarligare försök genom att sätta upp en skylt där jag informerade om det hela och visade på en första förteckning av gräsmattans olika arter. Jag uppvaktade även kommunen på nytt då jag kände till att den förre "bestämmaren" hade avgått med pension. Nytt hopp var tänt.

En vecka senare var åkgräsklipparen där och jag rusade ut och stoppade slagningen. Grabben lovade föra min information om inhibition vidare uppåt. Men utan förändring, en morgon när jag kom var min blivande äng slagen igen. Suck!

Ansvariga två personer tittade förbi en dag och vi förde en diskussion om projektet. Jag var ganska nära att "gå i taket" och fick lov att inse att man minsann inte kunde gå förbi kommunens beslutsordning och policy hur som helst.

"Stora öppna kommunala gräsytor ska i princip slås sällan numera för att öka artantal och variation" - Bra så långt alltså.

"Husnära gräsytor skall skötas som gräsmattor för att undvika ogräs och protester från boende" - Där är min äng i ett nötskal.

Nu hoppas jag att kommunen kommer att lätta på möjligheten i mitt fall och faktiskt lita på mitt försök. Det återstår att se. Jag håller tummarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar