Idag, befriad från ett inställt söndagsöppet ville jag gömma mig väl, fara upp till berget men vara ifred från bilar, mountainbikes och vandrare, så jag följde en knapp skönjbar, hemlig stig genom skogen uppåt, sneddade in över snår och ris och kom fram till en öppning där solen lyste in och där vitsipporna stod som en sky över den skira grönskans första anslag. Där satte jag mig och begrundade tillvaron, lyssnade in min omgivning, idag utan både gransus och människorop.
Men helt tyst var det inte. Gransångaren sjöng "silp salp salp silp silp silp salp silp salp salp silp" just där jag förväntade mig den. Biotopen satt nämligen perfekt med en snårig, halvsluten, ung lövskog; en glänta intill en tätare kustgranskog. Jag hade nyss härmat den tyst för mig själv och blev genast sannspådd, så jag gjorde platsen till min för en tid. Det blev som förutbestämt.
Omgående kom också årets första svarthätta igång med klar och vacker sång. Välkomnande, romantiskt? Javisst! jag är ju sån.
Två timmar satt jag där i gläntan för mig själv mitt i en fantastisk natur och njöt av livet.
Apropå träd.
SvaraRaderaEfter ditt TV-tips om "Vetenskapens värld", programmet om kroppen (fascinerande och sevärt) i kommentar till inlägget den 25/4, såg jag även ett annat av deras program, "Trädens superkrafter" (sänt 18/4). Likaledes ytterst sevärt! Bl a träffar vi här en biologiforskare som betonar att till skillnad från människan, som vill överskrida sina gränser, håller träden sig till sina fantastiska möjligheter ( t ex fotosyntes) inom sina rotade gränser: "Ett träd har vissa givna möjligheter. Det kämpar inte mot sina gränser. Det dansar inom sina gränser". Hon kallar träd "mentorer" och om skogsbränder förorsakade av global miljöförstöring säger hon: "Alla mentorer som går förlorade, just när vi börjat vända oss till dem och fråga: 'Hur kan ni leva så elegant på jorden, och hur kan vi göra likadant?' ". /Gunnel
Jag håller med dig om Gunnel, att programmet om trädens samspel och samtal i naturen är blad det mest intressanta man kan ta del av, beträffande ny forskning om natur.
SvaraRaderaDen första att "ge träden intelligens" var en tysk skogsforskare (har visst glömt hans namn och jag får återkomma om detta). Han väckte ämnet och sedan dess har ämnet vuxit över alla bräddar.
Så spännande.