fredag 21 maj 2021

21 maj - Bästa svampmackan

Nu är både Ulla och jag färdigvaccinerade mot Covid 19, verkligen efterlängtat och skönt, nu öppnas dörrarna igen för allt det saknade sociala och vi kan snart träffa våra barn och barnbarn igen utan restriktioner och rädsla.

På väg hem igen från Mjölby och vårdcentralen vill jag ta svängen förbi Stugan för att se om min tomt möjligen har återställts efter vildsvinens attack i vintras. Men min långa väntan och förhoppning grusas, gräset står knähögt och oklippbart och jag börjar undra hur jag ska klara detta.

Grannen Nina i Kvarnstugan med två runda toppmurklor - en delikatess.

- Kom får du se vilken jättemurkla jag har hittat, säger grannen Nina i Kvarnstugan och visar mig på en stor rund toppmurkla. Ytterligare en svamp finner vi och jag plockar dem båda och berättar om deras stora läckerhet och ovanlighet. De är nämligen inte de första jag har plockat här. Svampkännaren Peter på Naturhistoriska Riksmuséet tipsade mig en gång i tiden.

- Den behöver inte förvällas, säger jag, bara att skära ner, steka och reda av med grädde. Mer delikat än så blir aldrig en svampmacka.

- Ta den du, säger Nina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar