onsdag 31 mars 2010

31 mars - Sångsvan och lodjur

.
Igår en solig dag om än kall har nu blivit mulen och grå. Jag är på väg upp till Naturum på Omberg för att lämna lite kommissionsmaterial inför turistsäsongen som börjar till påsken.
Över bergets hjässa smyger molnen in. Omberg "ommar" (dimma=omma). Sörens ateljé ligger som en röd dvärgstuga under den mörka skråkanten. Det är John Bauersk stämning i det hela.
.
Under Stora Klints kant på Omberg ter sig husen som lekstugor.
.
Efter hand kryper dimman ner över hela landskapet och kylslagenheten tar vägen in under skjortan.
Efter förrättat värv och en kopp kaffe med Ellen på Omberg, svänger jag ner till Stugan där jag har bestämt träff med Måns för översyn av vattnet inför vårens omstart.
.
Mängder av sångsvanar rastar på de översvämmade åkrarna vid Tåkerns södra strand. Hela bygden sjunger vildmark.
.
Vid Ramstads åkrar klingar det ur dimman. Hundratals sångsvanar rastar på översvämmade potatisåkrar. Tofsvipor flyger i täta flockar, lärkorna sjunger och kniporna spelar. Jag ser årets första krickor och sädesärlor noterar jag flera stycken, och också en ensam enkelbeckasin.
.
Hemma i ateljén igen målar jag på mina stora akvareller. Jag har ambitioner om "storverk" till Konstrundan. Det är bara en dryg månad kvar.
Jag vattnar mina blommor och byter hos brandmössen, lämnar ateljén för en tallrik musselsoppa, fiskbilen var här igår med färska varor. Sen tillbaka till ytterligare något arbete innan det blir påskhandel i affären vid torget. Jag har bestämt träff med Ulla där.
.
En bukett pärlhyacinter sätter en personlig doft i min ateljé just nu.
.
Ateljén doftar av pärlhyacinter. De som jag fick häromdagen då jag berättade för ett knappt fyrtiotal, äldre damer mest, om mitt/vårt landskaps skönhet och rikedom.
..
Just då ringer Hans-Åke från Fretsabola och berättar att han såg ett lodjur igår.
- Jag såg´et från fönstret i verksta´n. Först trodde jag de va ett rådjur men så gick de rakt över gårdsplan. Mitt på förmiddan! De va ett lodjur, utan någon som helst tvekan.
.
Ett härlig vittnesmål, om ovan sagda, så gott som på beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar