måndag 1 mars 2010

1 mars - Grågäss

.
Det händer mitt i yran idag, i skräckvintern, då vi sitter vid köksbordet till lunch. Genom köksfönstret ser jag en gåsplog komma plöjande rakt genom himlens vintervita mattglas. Grågäss nu, i värsta snöstormen, som flyger in över hustaken.

.De har förstås startat i Skåne eller i närheten någonstans vid södra Östersjön, antagligen i regn och med trängande vårkänslor och sug efter fågelsjön Tåkerns hägrande revirmöjligheter. Det gäller att vara först på plats för det bästa läget.

.Vilken missbedömning. Hur ska det gå nu? Det finns inte en markfläck bar så långt ögat ser. Allt är täckt av tungsnö av minst en halvmeters tjocklek. De kan ju knappast ens landa. Det måste bli omedelbar retur. Nu. Genast. Men finns energiresursen kvar för alla. Räcker fettdepån för återfärd.

.Livet kan vara ett vådligt spel. Att satsa rätt är inte alltid lätt. För mig emellertid - är det förstås ändå ett välkommet vårtecken. En aning egoistiskt tänkt kanske, men ändå utan skillnad.
*
På kvällen innan Naturskyddsföreningens årsmöte, talar jag med Åke, som berättar att han idag har hört sparvugglan vissla in våren. En ganska annorlunda premiärdag mint sagt.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar