fredag 26 mars 2010

26 mars - Fredlös som en råka

.
Jag vaknar till en morgon med trädgården full av rödhakar. De hoppar på gräsmattan och sitter småsjungande i buskar och häckar. Vilken vacker vårmorgon tänker jag först men så minns jag gårdagen ...
..
... då jag ringde till handläggaren för jaktfrågor, Thomas Modin på länsstyrelsen, för att diskutera vad som händer med råkorna i Vadstena.
Han gick i omedelbar psykologisk försvarsställning. Jag hann egentligen bara presentera mig, så var han igång med en redogörelse över vad som står i jaktförordningen och om hur små eller egentligen inga alls, möjligheter som länsstyrelsen har att agera i detta fall.
.
Nedan är två utdrag ur denna jaktförordning.
Jag har ringat in adekvat punkt 3 i bilaga 4 som Thomas läste upp högt för mig - markerad som 2.
.
- Ska man tolka detta som att råkan egentligen är helt fredlös i Sverige då? frågar jag.
.
- Ja, det verkar ju tyvärr vara så, svarar Thomas. Jag tolkar det som en miss i skrivningen och jag tycker att man borde åtgärda detta. Jag är ju själv fågelskådare, fortsätter Thomas.
.
Men då jag letar vidare i paragraferna finner jag under "Allmänna förutsättningar för skyddsjakt" texten 1.
.
Nu är det ju så, att råkans numerär i Östergötland inte uppgår till mer än högst 300 häckande par (Tommy Tyrberg muntl.), och vid den ockulära besikning som jag har gjort i år vid Skänninge och Vadstena har jag funnit att det troligen är färre råkor än så som häckar totalt i länet. Det verkar tyvärr vara så att antalet har minskat markant de senaste åren.
Jag vill med bestämdhet uttrycka det som att råkans numerär är hotad i Östergötland och därvid borde texten under 1. vara övergripande.
.
Jag har fått många påringningar och epostmeddelanden som uttrycker samma oro över råkornas situation i Vadstena och ilska över kommunens oetiska handling.
Jag känner kraft och ansvar för att föra kampen vidare!
.
Utdrag ur Jaktförordningen (klicka på bilden för att se den i större format).
1. Allmäna förutsättningar för skyddsjakt
2. Bilaga 4 - Jakt för att förebygga skador av vilt
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar