söndag 28 februari 2010
28 februari - Skifte
lördag 27 februari 2010
27 februari - Smältvatten
Smältvattenspölarna har precis börjat breda ut sig. Ännu är vi bara i början av en våt vårprocess som kan bli en aning spännande att följa.
.
I den regionala dagstidningen idag ägnar man ett helt uppslag åt problemen med de begynnande och väntade stora problemen med smältvattnet. SMHI förväntar sig svåra översvämningar i spåren av den myckna snön och har bett länsstyrelsen att samordna för en eventuell katastrofsituation.
.
I länet Östergötland beräknar man mängden snö till fem gånger mer än normalt. Inte någonstans är det under 50 cm och i vissa delar, t ex i skogsbygderna i söder, också i Ödeshögs kommun, upp mot 80 cm, numera packad och tungblöt snö.
.
I samhället märks idag hur det hela kan kan komma att bli. Det är just nu knappt gångbart längre i och med att snö och is ger med sig överallt. Från taken rasar mängder av is, snö och istappar, snö har trängt in i alla husvrår och smälter till vatten och alla gatubrunnar är igentäppta och kan inte leda bort överskottet. Ännu anar vi bara början på problemen. Det blir en spännande vår att följa.
.
Från taket vid ateljén har is rasat rakt ner över trappan. Det rör sig om säkert ett tjugotal kilo klaris i flera kubikdecimeter stora stycken. Det gäller att se sig för, vara snabb vid in- och utgång samt ha fantasi och tur.
.
Det känns trots allt ovanstående väldigt skönt just nu, att våren har börjat visa sig. Jag njuter av mildvädret, de förstärkta ljuden, fuktdiset, gröngölingens rop, grönfinkars spelflykt och koltrastens långa vårben.
fredag 26 februari 2010
26 februari - Regn
torsdag 25 februari 2010
25 februari - Konstrunda
måndag 22 februari 2010
22 februari - Rådjursdöd och isläggning
Från bergets södra sluttning spanar jag ut över sjön. Jag ser några blågrå vakar men det mesta är islagt nu. Så sker det som måste ske en vinter som denna. Vättern lägger sig. Det är sjutton grader kallt och vinden inte alltför frän. Det närmaste dygnet blir avgörande. Men nu tror jag på det. Kanske kan man besöka Ombergs grottor snart, vandra in i Rödgavel och kyssa Drottning Ommas frusna tårar.
Nu lägger sig Vättern - kanske vinterbeständigt.
söndag 21 februari 2010
21 februari - Mera vinter
Nu är det så rikligt med snö i samhället att det är en verklig trafikfara. Sikten är totalt skymd vid nästan alla korsningar. Jag skulle tro att djupet faktiskt börjar närma sig 80 cm. Detta måste vara nytt rekort i modern tid.
20 februari - Konsert med Markus Krunegård
fredag 19 februari 2010
19 februari - Vintertrötthet
torsdag 18 februari 2010
18 februari - Akvarellmålning i klass 5 A
18 februari - Vinterhamn
Jag gör härmed en revidering av tidigare uppgifter. Jag har nämligen sagt i bloggen att det är 11 år sedan senast som Vättern var helt istäckt. Men igår, när Ulla satt hemma och kikade i våra fotoalbum, hittade hon korten som togs vid vårt senaste besök vid Ombergs grottor. Det var vintern 1995/1996 - 14 år alltså.
Eftersom gamla uppgifter talar om total isläggning i snitt endast vart sjunde år så står vi nu inför en fördubbling av sammanhållna isfria vintrars utsträckning i tid.
Och än har det inte hänt heller denna fimbulvinter, märkligt nog. Men, inne i Hästholmens hamn ligger förvisso båtarna, ännu inte upptagna, illa till och än är inte vintern över.
Den vecka som vi nu är inne i är statistiskt sett den kallaste vinterveckan enligt långvarig svensk dokumentation.
Ändå sjunger talgoxen och blåmesen och grönfinken.
18 februari - Ensam och värdelös
onsdag 17 februari 2010
17 februari - Märkliga höns
tisdag 16 februari 2010
16 februari - Dagen efter
.
15 februari - Ölkultur i ateljén
Alla är vi ölnoviser som är intresserade av att lära oss mera om denna ädla dryck. Lars berättelser och rekommendationer kommer att överraska oss många gånger under kvällens lopp.
Lars visar hur man handskas med ett glas öl. Han är bland mycket annat utbildad bryggmästare och en av få svenskar som har fått ta del av ölbryggning i ett belgiskt munkkloster.
- Detta är kultur, säger Lars, ända sedan 1000-talet har människan bryggt öl. Ni kommer att förundra er över vad man kan åstadkomma med blott fyra råvaror: malt, vatten, jäst och humle. Jag tänker bjuda er på sex verkligt olika sorters öl och ni ska hjälpa mig att definiera karaktärerna.
Kvällen är mycket lyckad. Efter drygt två timmar vandrar vi åter ut i mörkret något rundade om fötterna och med en förnyad syn på ölkulturen. Det händer mycket i Ateljé Gebbe.
söndag 14 februari 2010
14 februari - Koltrastar
fredag 12 februari 2010
12 februari - Isläget på Vättern
torsdag 11 februari 2010
11 februari - Nytt barnbarn
onsdag 10 februari 2010
9 februari - Nattligt besök
måndag 8 februari 2010
8 februari - Koprofager och liknande
Jag går på Ågatan i Linköping. Det är stadens inneställe. Själva ströget. Det är måndag förmiddag efter veckoslutets alla utsvävningar. På trottoaren kurar en koltrasthona. Hon är orädd på gränsen till tam eller dumdristig och flyttar sig knappast ens för nära trampande fötter som stressar förbi. Jag stannar och tittar på henne. Hon lägger huvudet på sned och tittar tillbaka. En kvinna skyndar förbi mellan oss. Hon leder en cykel. Handväskan dinglar fram och tillbaka.
Nu, vaknar koltrasthonan till liv, tar ett par skutt fram till det ställe hon hela tiden tydligen haft under noggrann bevakning; fram till något man nästan inte vill veta av; de äckliga magsäcksresterna från helgens överdrifter. Hon hugger in med god aptit; lämnar inget till övers.
Så kommer även sådant till återbruk i en stad med många möjligheter. Det finns mycket som vi människor finner vämjeligt. Men i naturen finns inte alltid utrymme för extravagans och kräsenhet. Varför försmå en bjudande portion mat.
Jag tänker på smutsgamen. Den vackra, stora, vita gamen som man finner runt Medelhavet. Jag har sett den både i Grekland och i Spanien. Det är en fascinerande fågel med stor status bland fågelskådare.
Smutsgamen har ett namn som förpliktar. Den är koprofag d v s den äter smuts - exkrementer. Den återbrukar det "sämsta" man kan tänka sig, eller? Den har en verkligt vacker färg i ansiktet - smutsgamen - sällsynt lysande gul färg. Hur kan den ha fått så fin färg. Jo, genom de färgämnen, mestadels rester av nedbrutna röda blodkroppar, som det finns gott om i exkrementer från alla djur och människor. Se där hur smuts ger upphov till skönhet!
Och koltrasthonan då. Jo henne dömer jag inte alls illa. En koltrast är alltid en koltrast. Sveriges nationalfågel och en fågel med rang och status även om födan ibland känns obehaglig för en kräsmagad människa.