tisdag 16 februari 2010

15 februari - Ölkultur i ateljén

.
Allt är dukat och klart - sex olika sorters öl står parata att avsmakas.

Det är vita dukar på borden, tulpanglasen står uppställda sex och sex på underläggen, flaskorna är tempererade och Lars, vår ölexpert, börjar med att hälsa välkommen till en första ölprovning i min ateljé. Det hela går i Rotarys regi och hela överskottet av anmälningsavgiften går till Ödeshögsklubbens hjälpprojekt i Kenya och Lettland.

Fjorton nyfikna personer sitter ännu lågmälda och lyssnande när genomgången börjar med föredragning om olika typer av ölglas, upphällningens konst, skumkronans karaktär samt analysen av doft och smak.

Alla är vi ölnoviser som är intresserade av att lära oss mera om denna ädla dryck. Lars berättelser och rekommendationer kommer att överraska oss många gånger under kvällens lopp.
Vi får lära oss grunderna om olika ölsorter: lager, ale, porter, trappistöl, stout och weissbier. Överjästa och underjästa sorter förklaras. (Tänk jag som trodde att detta begrepp beskrev hur länge ölet har jäst). Olika maltsorter och humlens betydelse, alkoholstyrka, lagringsmöjligheter och så vidare är andra viktiga delämnen som berörs.
.

Lars visar hur man handskas med ett glas öl. Han är bland mycket annat utbildad bryggmästare och en av få svenskar som har fått ta del av ölbryggning i ett belgiskt munkkloster.

- Detta är kultur, säger Lars, ända sedan 1000-talet har människan bryggt öl. Ni kommer att förundra er över vad man kan åstadkomma med blott fyra råvaror: malt, vatten, jäst och humle. Jag tänker bjuda er på sex verkligt olika sorters öl och ni ska hjälpa mig att definiera karaktärerna.

Kvällen är mycket lyckad. Efter drygt två timmar vandrar vi åter ut i mörkret något rundade om fötterna och med en förnyad syn på ölkulturen. Det händer mycket i Ateljé Gebbe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar