torsdag 4 februari 2010

4 februari - Vättern

.
Vättern vill visst inte lägga sig i år, trots kraftig vinterkyla under lång tid.
(Jag lägger ut denna akvarell på auktion - klicka dig vidare på länken till höger för att vara med. Start den 4 februari 2010)

Jag och många andra bygdebor, som säkert också vet bättre än jag som är inflyttad, trodde nog att Vättern skulle ha lagt sig vid det här laget. Men inte. Trots att kyla och lugnväder i stort sett varit allenarådande sedan slutet av december 2009, har sjön ångat på. Molnen har tidvis legat tjocka och blågrå och vid speciella förhållanden har Vättern rykt ordentligt. Värmeavgången från sjön har verkligen varit intensiv hela tiden.

Sex eller sju gånger ryker den, säger folk. Sen ligger den.
Men inte i år. Det har rykt och rykt om det stora vattnet men att lägga över sig ett islock har det inte varit tal om. Det känns egendomligt; vattentemperaturen måtte ha varit över det normala från första början. Det är den enda förklaring jag kan finna.

I vinter blir det tio år sen senast som hela Vättern var istäckt Den gången var jag ute på isen och gick; till Ombergs grottor. Och jag var inte ensam. Hundratals människor hade samma idé. Dagen efter det besöket hade isen sjunkit och försvunnit. På ett par timmar tog allt slut och det var nog mest tur att ingen människa försvann i den snabba islossningen.

*
Jag har just gått en promenad på Omberg. Det är eftermiddag då jag passerar sjön på hemväg. Tunga moln vilar över sjöns payne-grå vatten. Mot Västergötland ligger en öppning under molnflaket. Som lyser i orange. Molnen rakt över den ytan går mot lila. Vattnet ser hemskt kallt ut. Men jag undrar jag om det kommer att bli någon isläggning i år.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar