måndag 22 februari 2010

22 februari - Rådjursdöd och isläggning

.
"Dödens spår"
.
På något sätt är det ändå rådjuren som man tycker mest synd om nu. De är liksom så totalt utlämnade till en vinter som knappast lämnar några alternativ över. Det är nästan makabert det som sker. Smala ben och en mankhöjd på en knapp meter ger dålig överlevnadsmån. Artens utbredning friseras, gallringen blir stenhård och inte ett enda årskid kommer att överleva.
.
Jag såg det så tydligt då jag åkte över slätten häromdagen.
Mitt ute i det bländande vita fanns ett spår, ett blått streck, horisontalt i landskapet. Det var inte långt, kanske femtio meter. I bortre änden suddades det ut av nattens mjuka nysnö och i den främre satt rådjuret, till halsen nedsjunket, inte ens kämpande längre. Det var ett "dödens spår". Livet fanns kvar men allt var redan för sent.
.
Alldeles nära Stugan ser jag tre döda rådjur. För dem är det definitivt för sent. De ligger halvt övertäckta av snön och har kämpat färdigt. Döden måste ha varit en befriare. Rävspåren ledde mina blickar dit. Men den här gången kan inte ens jägarna skylla räven för det som sker.
.
.
Tvärsöversvägen till Stugan är lämnad åt sitt vinteröde. Här kommer jag inte fram.
.
Jag kommer inte vidare på vägen som går tvärs över mossen. Mellan Kälkestad och Gottorp har man lämnat initiativet åt vintern.
Jag tar mig fram mot Stugan en alternativ väg för att kolla om altantaket ännu är på plats.
Vassbården vid vägkanten är tyngd i halva sin längd. Drivorna reser sig mäktigt på läsidor av alla gårdar.
.
Jag ser att allt ändå verkar vara bra och vänder därefter tillbaka in på mossen och svänger vänster mot Omberg och Vättern.

Från bergets södra sluttning spanar jag ut över sjön. Jag ser några blågrå vakar men det mesta är islagt nu. Så sker det som måste ske en vinter som denna. Vättern lägger sig. Det är sjutton grader kallt och vinden inte alltför frän. Det närmaste dygnet blir avgörande. Men nu tror jag på det. Kanske kan man besöka Ombergs grottor snart, vandra in i Rödgavel och kyssa Drottning Ommas frusna tårar.

Nu lägger sig Vättern - kanske vinterbeständigt.

1 kommentar:

  1. hej. tomas karlsson halle 2, ang rådjur, jag har 4 platser där jag fodrar rådjuren,bla vi renhållninsstationen då jag bor intill, där har jag 18 st rådjur som äter varje kväll,åk din vid skymmningen med kameran, sen har jag på bossgården hos andres hjertstedth då jag har jakten där, där finns 3 ensilage balar och jag har ca 8-12 rådjur på varje ställe,kul att hjälpa dom, det borte fler LATA jägare göra som sitter inne i värmen o käkar,,ok, tack för mig

    SvaraRadera