tisdag 8 april 2014

8 april - Backsippor i regn och lösspringande hundar

.
Hedaslätt är ett småkulligt, sandigt och grusigt landskap i Ödeshögs kommun, med överlagrad ändmorän och med inslag av sandur-område, som hyser en till biotopen hörande rik och intressant torrängsflora, en spännande insektsfauna och som dessutom ofta får besök av något udda fågelarter. Biotopen kan sammantaget karaktäriseras som ett slags postglacial stäpprelikt.
I området har ett tidigare frekvent men småskaligt uttag av sand och grus format ett spännande småkulligt landskap fyllt av enbuskar, hagtorn, oxel och björkdungar och marken är dessa dagar i april och intill maj översålldad av backsippor.





Hedaslätt var namnet den gamla nedlagda järnvägsstationen strax nedom backarna gavs en gång i tiden i tidtabellen och kyrkan mitt i Heda by är en gammal klenod med de äldsta torndelarna från tidigt 1100-tal, byggd i romersk rundbågestil och i korsformad arkitektur. Där inne i mörkret dväljs den lilla Madonnafiguren, skuren i trä och av tyskt medeltida ursprung - "Himladrottningen"



De stäppängsartade enbuskmarkerna vid Hedaslätt eller Uttersberg är bra lokaler för rastande ringtrastar.

Vi är på plats Lars, Christer och jag idag i regnet på Hedaslätt för att se om vi kan spana in en av de där lite udda fågelarterna.
I rapporter från Nidingen söder om Göteborg har jag nämligen tagit del av uppgifter om ett sällsynt massivt nordsträck av trastar under natten: 
"Fåglarna blixtrade som stjärnor i fyrljuset och himlen fylldes av trastars lockläten".

Det kan alltså, hoppas vi, vara den första lämpliga dagen för att finna rastande ringtrastar, och är det någonstans ringtrastar brukar kunna ses, i stort sett varje år, så är det här i Hedas stäppängslandskap.



Vi ser emellertid ingen ringtrast idag. Regnet hänger lågt över bygden och sikten blir mjölkig.
Det är dock gott om grönfinkar och gulsparvar som sjunger överallt. Hämplingarna är på plats och en järnsparv far runt omkring oss och sjunger så där försynt och högstämt som bara järnsparvar gör, alltid från en busktopp förstås och i silhuett och så där välbekant och obestämt gråmelerad som oftast. 



Efter en stund blir vi störda av fem helt lösspringande hundar av spanieltyp utan halsband. Slutligen träffar vi ägaren, en ung kvinna som ursäktar sig och undrar om vi blev skrämda.

 - Inte det, svarar jag, fastän de hoppade mot oss med leriga tassar, men hur tänker du? Du som bor här måste väl känna till att detta är ett fantastiskt naturområde av mycket stort värde och du låter fem hundar springa helt lösa bland fåglar och harungar. Du förstår väl att detta är olagligt?

- Jamen, de här hundarna jagar inte och så här gör alla vi hundägare i Heda, svarar kvinnan.

- Jo det har man hört förut, men nu måste detta få ett slut, svarar jag. Mot fem sökande hundar i ett sånt här område blir naturen chanslös.
Från den första april ska hunden vara kopplad eller under total kontroll. Du har faktiskt begått ett lagbrott och nu får du hädanefter ta till dig detta och meddela alla dina hundägarvänner att det från och med nu får vara slut med lösspringande hundar i området.

- Ja, jag vet och jag ska ändra mig, svarar kvinnan och ursäktar sig.


*

Jaha ja. Så var man då tvungen att behöva bli arg idag. Det är verkligen inte trevligt när pulsen går upp av sådana skäl. Det hade känts bättre om det skett med anledning av en ringtrast - en positiv hjärtfrekvenshöjare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar