måndag 4 mars 2013

4 mars - När våren tar ett skutt

.


En flock sädgäss har redan anlänt, överraskande samtidigt med grågässen som annars brukar vara ensamma först på plan. ( Det hade varit en riktigt trevlig bild utan kraftledningen i bakgrunden!)

Tre arter gäss ser jag idag vid min lilla Tåkernsväng.
Grågäss både vid Väversunda och på Renstads åkrar och då jag står på bron över Disan vid Gottorp och spanar kommer ytterligare ett femtiotal individer insträckande från söder. Tjugotre kanadagäss står vid Renstad, och mellan Gottorp och Kälkestad överraskar mig en flock tidiga sädgäss. 
Våren har därmed tagit ett första rejält skutt framåt. Våren skuttar på lite som "Jänka" - ett skutt bakåt och sen tre framåt.

Jag möter Stefan som så många gånger tidigare på åkervägen mellan Gottorp och Dags Mosse. Han är på väg ut med en ny laddning "örnmat"; denna gång ett trafikmassakrerat rådjur. Utan Stefan vore bygden mycket fattigare på örnar och vråkar. Han har nämligen ett omfattande kontaktnät för att ta hand om och "förädla" trafikdödat vilt. Ja, Stefan är verkligen värd en eloge för sitt viktiga ideella arbete.



Och som tidigare ser jag också en havsörn där Stefan lägger ut sina byten. Denna gång en ung fågel, kanske kläckt förra året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar