tisdag 19 mars 2013

19 mars - Sveket


De är inte endast ett svek.

- Det känns faktiskt brottsligt, säger min vän Sven då vi talade om det hela i min ateljé häromdagen.
"Brott mot mänskligheten närmare bestämt. Mot dagens och framtidens", kompletterar Sven i en kommentar nedan (19/3).

Att det stora verket om svensk natur och artkunskap - Nationalnyckeln - var hotat, fick vi prenumeranter besked om för över ett år sedan. Regeringen hade nämligen tillsatt en utredare som helt enkelt föreslog nedläggning och om detta har jag skrivit tidigare här i min Naturliga Dagbok.

länk 1
länk 2

En proteststorm utbröt förstås vid tillkännagivandet, bland det relativa fåtal av Sveriges befolkning, som är engagerade i detta fantastiska och unika projekt. Namnlistorna omfattade till slut ändå tusentals protesterande som alla krävde fortsatt utgivning, långsiktighet och utlovat åtagande.



Men att lägga ner Nationalnyckeln var uppenbarligen ingen stor grej för regeringen; knappast en väljarfråga om man så säger, så nu verkar beslutet vara definitivt. En liten trycksak damp nämligen ner i lådan för någon vecka sedan med "Prenumerationsinformation våren 2013"



Allt är över. Nationalnyckeln går från att vara ett svenskt nationalepos till att bli digital rådata i en informatonsbank.
Man anar tårarna och ilskan mellan raderna i informationsbrevet och jag gråter öppet av både ilska och besvikelse. Det är förskräckligt det som har hänt! 
Tyvärr verkar det hela också ske tämligen obemärkt. Det så kallade stora svenska naturintresset visar sig vara en lätt slaktad papperstiger för en cynisk och ointresserad regering. I detta nu handlar det om 10 miljoner kronor - en struntsumma i Sveriges totala budget. Ett enda JAS-plan kostar t ex 580 miljoner kronor. (Länk)

Projektet startade för flera år sedan med miljöpartiet som pådrivare i en socialdemokratisk regering. (Det är andra tider nu). 
Att i en vacker bokform presentera alla Sveriges arter - växter och djur - under ett långsiktigt och unikt åtagande väckte berättigad uppmärksamhet i vår omvärld. 
Mängder av författare och illustratörer kontrakterades för medverkan under kommande år och tusentals prenumeranter anslöt sig till projektet. Jag är en av dessa!
Det är ett svek mot alla inblandade det som nu hänt - och jag håller med Sven om att det nästan är att betrakta som rent brottsligt att göra så här.



Hittills har fjorton fantastiska band kommit ut. Dessa är helt enastående i sitt slag - konstverk helt enkelt - med en inneboende kunskapsbank av stort mått tillika mycket essentiella för vetenskapen.

Jag vägrar se ett slut på historien. Något måste göras. Jag hoppas på en förändring allra senast till nästa höst. Som så mycket annat handlar nämligen resursfördelning och handlande till sist också om politik.

1 kommentar:

  1. Brott mot mänskligheten närmare bestämt. Mot dagens och framtidens.

    SvaraRadera