onsdag 29 februari 2012

29 februari - Ett par vårtecken på Omberg

.
- Kan vi inte åka upp till Omberg i morgon och se om vi hittar några utslagna blåsippor, sa Janne igår då han ringde.

Självklart!
Så gör vi alltså idag; bilar iväg till bästa stället för att leta efter de första blåsipporna som jag vet.
Jag tror ändå att det kan vara någon dag för tidigt, men det kommer att visa sig att jag bara får nästan rätt.

I skärningen till den lilla och sen länge igenlagda åkerlappen vid vägen strax bortom Ombergs turisthotell, alldeles under de idag tyvärr döende jättekarna som står vid kanten av den vackra slukrännans lilla änddelta, letar vi bland löv och gräs.
I lä och i starkt lutande friytor under rötterna på de små buskarna som står där, finnner vi faktiskt de allra första små, blått ädelstenslysande punkterna, glimma mot det mörka. Det är blåsippor!Blommorna är inte riktigt färdiga ändå, men egentligen är det bara skillnad på timmar, inte dagar, därav mitt tidigare påstående om att jag bara delvis fick rätt.
När vi var där, på förmiddagen, lyste solen mest med sin frånvaro och när jag skriver detta senare samma eftermiddag, förstår jag att de där små nästan skaftlösa knopparna säkert är utslagna i solvärmen som kommit under dagens lopp.
Tänk att det är så dags, redan i februari, även om det nu råkar vara just på februari månads extradag.En nyckelpiga är också ett vårtecken. Här är den första som har klättrat upp på gammelekens solsida för att värma sina stela leder.

3 kommentarer:

 1. Tänka sig att blåsipporna redan hukar under löven det var den 22 mars förra året som du och jag skrotade runt en härlig dag i dessa trakter - tack för det - jag hör av mig nästa gång jag kommer förbi.
  Ha det Stefan Rosengren

  SvaraRadera
 2. Här var det också vårkänslor idag, trots avsaknaden av sol. Bakom isformationen som böljar sig ner över berget på väg till dagis kunde Naemi och jag se och höra smältvattnet porla. Det gör gott i vintersjälen!

  Välkomna ikväll.
  Puss.

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det så, det märker man av kommentarerna ovan, att marginella breddgradsskillnader förvisso finns men att variationen mellan olika år påverkar vårens framfart i än högre grad.
  Tack för era vårvarma hälsningar

  SvaraRadera