lördag 25 februari 2012

25 februari - Viporna

.
Här är de på bild - vårens första vipor.

Idag ser jag alltså ytterligare tio stycken. Dessa rastar vid några smältvattenspölar på Jeannebergs svarta potatisjordar alldeles intill Ödeshögs samhälle, men endast några minuter för att dricka, sedan lyfter de åter och drar vidare mot norr.

Jag kunde alltså inte låta bli att åka ut en sväng till för att njuta av vädret och söka efter nyheterna och möjligen blir det ännu en vända. Våren söker och drar.Däremot blir det inget av med skridskoåkandet.
Jag har lastat in skridskorna i bilen och tagit mig till Lundtorpskanalen norr om Väversunda men där är det överraskande stopp.
Den tjocka isen är vattentäckt med en överfryst och besvärlig nyisskorpa i skuggorna. Här och där är också kraftiga fräthål på väg uppåt genom isen.
Nog skulle det väl gå att ta sig ut men snubbel- och jumpningsrisken känns för utmanande.Vid Alvastra kommer en blå kärrhök längs med ett dike. Den glider sakta i motvinden från nordväst, på jakt efter sork. Jag har inte sett någon blåhök själv sedan sent i höstas. Möjligen är även denna nyanländ och på väg upp genom landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar