
En nio mm lång vivel är gynnaren och jag är nyfiken på svar! Som alltid.
En nio mm lång vivel är gynnaren och jag är nyfiken på svar! Som alltid.
Tranor
Jag hamlar min käckepil vid Stugan, lyssnar sen på årets första enkelbeckasiner, skrämmer upp en morkulla vid kanalen och ser årets första groda vid iskanten, allt medan jag tar en vårpromenad ner över betet och ut på sjövallen.
Överallt finns sångsvanarna och tranorna. Luften vibrerar av stora vingar och trumpetande läten. Bortom Kälkestad gård räknar jag in minst tusen tranor som går och betar på fjolårets potatisåkrar och hela tiden sträcker nya flockar in över sjön eller fortsätter vidare mot norr. Sångsvanar i hundratal rastar på höstrapsfälten och flyger fram och tillbaka över sjömarkerna.
Och långt där ute sjunger sjön.
Sångsvanar
Alla klarar inte vinterns snåla nålsöga.
Reportern Åsa och fotografen Benny från Östnytt överrumplar en besökande fågelskådare med frågor.
Ute på sjön är det full fart på fågellivet. Råkarna har ökat i omfång och de är kantade av svarta massor av änder, sothöns och gäss. Det sjunger därutifrån av alla vingar och sångsvanar och när en av havsörnarna drar över ökar vingsuset till ett riktigt dån.
Bland änderna noterar jag mängder av gräsänder förstås men också storskrakar, knipor, krickor, bläsänder och salskrak.
Husspindeln är en av våra största spindlar.
Då jag tänder ljuset på toaletten stelnar husspindeln till. Den sitter blick stilla och avvaktar utvecklingen. Jag hämtar kameran, böjer mig ner och tar ett kort från kortdistans. Är beteendet intelligent eller bara det som vi människor lättvindigt avfärdar som djurisk instinkt, tänker jag och beslutar mig för att erkänna att husspindeln visst har intellekt. Och vem skulle kunna bevisa motsatsen.
Sen smyger den iväg in i hörnet och kvar blir bara dammtussen som fanns där sen tidigare. Husspindeln hjälper mig med att hålla efter silverfiskar, gråsuggor, myror och små sorgmyggor.
En mäktig eklåga lagrar vintern ytterligare någon vecka.
Granskogen är döende här. Stormen var förtruppen och insekter och svampar gör resten. Men då blir det å andra sidan plats för fler blommor, gräs och lövträd. Omberg tar några steg tillbaka i historien. Den täta granpälsens tid är förhoppningsvis överstånden på berget.
Den gamla granskogen som står här alldeles ovanför rasbraneterna ner mot Vättern har tagit mycket stryk av decenniets stormar, har fallit i knippen och ligger kvar som risiga brötar, toppbrutna torrakor och manshöga rotvältor. Den lilla rest som ännu står är märkt av insektsangrepp och skador och området är en veritabel, rödbränd barkborrerefug. Granens tid just här är utmätt och överallt tar lövet över; det och idegranen. Och ovanligt nog för svensk skog av idag är detta faktist accepterat, ty just här längs Vättern på Omberg låter Sveaskog skogen sköta sig själv. Allt är nämligen avsatt som urskogsreservat. En testyta.
En svamp förundrar oss. Den växer på en sälglåga och lyser vit som en kastad papperspåse i den mörka skogen. Vilken art det är, vet jag inte idag. Men jag skall försöka finna ut det.
Se nedan under kommentarer.
Detta hasselträd som har en meter i omkrets i brösthöjd är en gammal bjässe. Den berättar för den som har vett att fatta, om ett långt lyckligt trädliv som förunnas alltför få hasslar i dagens skogsbruk.
Kattugglan ser ner på oss från sin gamla ek. Just denna uggla är intressant nog av den mera värmekrävande röda färgfasen.
Lärksången ljuder över bygden
Jag börjar vid Heda, vid grusgropen. På avstånd hör jag lärkor skorra här och där och så plötsligt lyfter en nära framför mig, stiger rakt upp och börjar sjunga. Med frisläppt lärksång över nacken böjer jag mitt ansikte neråt och spanar efter bibaggar. Jag går längs rampen halvvägs upp från hålbottnen och synar varje steg. En hare sprätter iväg så sanden dammar. Jag ser trampet från en grävling; små björntassar med vassa och ständigt utfällda klor. Jag följer fotspåren som Lars satte här igår. Och sen får jag min belöning, nästan exakt där han noterade bibagge igår - en ensam skalbagge kryper omkring i sanden, årets första.
Bibaggen är en mycket sällsynt och hotad skalbagge.
Hasseln blommar knallgul mot den coelinblå vårhimlen.
Blåsippans blå färg innehåller mycket av ultraviolett. Det känner man mer än ser.
Årets första huggorm är ledsamt nog överkörd.
Blåhimmel och gäss.
Och mitt i detta blå är det fullt av fåglar. Gässen svärmar runt i landskapet, svanvingar viner, tofvipor voltar och lärkor sjunger. Det är ljuvlig och förföriskt härlig om än opålitlig vår och jag kan som vanligt inte helt hålla mig inomhus fastän jag borde på grund av min självpåtagna arbetsbörda.Tåkerns tranor har anlänt.
Och minsann, idag ser jag mina första tranor för året. De går på maden vid Väversunda. Fyra fåglar, stora, grå och smygande tysta.Tornbygget vid Gänås vid Tåkern känns enormt stort.
Trots allt ser det ut som att det väldiga bygget kommer att smälta in rätt bra i miljön.
Jag går runt och fotograferar för dokumentationens skull. Från isen utanför vassruggarna märker jag ändå att byggnaden nog kommer att kunna smälta in i landskapet rätt skapligt ändå. Samtidigt tänker jag på att detta endast är det lilla delprojektet i det hela. Till nästa år skall huvudbyggnaden komma på plats. Då blir allt verkligen som jag uttryckte det från början: enormt.Allt som ligger mörkt på vårisen smälter snabbt ner - här ett vasstrå.
Jag vänder tornet ryggen och går ut på isen som suckar och kippar. Vårsolen tar hårt nu och finns något mörkt där ute smälter det rakt ner. Isen är som jag tidigare har mätt den ungefär trettio centimeter tjock, men den kan relativt snart bli skör och pipig och vårfarlig. Det hänger på nätternas eventuella kyla. Mot strandlinjen och utanför vasskanterna smälter det snabbt och jag får faktiskt ta mig försiktigt tillbaka in mot land. Saxen spänns och agnas. Fingrarna blir styva och värker.
Arne drar upp första gäddan
- Vi ska ha saxera här ut iblann kransalgera, säger Arne. Här ä vattnet bäst och gäddera trivs.
Ingvar från Yxnekulla bjuder in till isfest.
Efter en halvtimma är allt klart och vi sparkar oss över mot Renstad där Ingvar från Yxnekulla bjuder in till kokkorv, pinnbröd och kaffe på isen i lä bakom en vassrugge. Han har med sig vänner och delar av släkten. Själv har han lånat en fyrhjuling av Gunnar i Egbola. Det blir således fest så in i vassen!
På hemvägen efter en knapp timma passar vi på att vittja våra hål. Det första, fast baklänges då ger direkt en gädda på nästan tre kilo, blank och romstinn. Det andra och tredje är huggna men utan fångst, det fjärde är orört, det femte har en halvkilos snipa som får gå tillbaka och de innersta hålen är tomma.
- Det är tydligen bättre utåt idag, säger Arne. Jag får ändra´t sen. Men dä tar jag i eftermidda efter målgången i Vasaloppet. Sen blir det besök varje dag men det värsta är att jag har slut på mörten så nu får jag köra me strömming för resten.
Inne i kanalen mot båtplatsen har en rördrom traskat omkring i mildsörjan från tidigare i veckan. Jag fotodokumenterar fotspåren och vi tror båda att det säkert är den fågel som Arne såg här redan i januari.
Högt däruppe i himlen anar jag två havsörnar.
Ute på sjön ligger hundratals knölsvanar tätt vid råken som varat hela vintern igenom. Grågässen drar omkring överallt nu och tre havsörnar skådar vi över sjön.
En vacker och romstinn gädda blir min.
Gäddan fick jag med mig hem. Den är filead nu och ligger i frysen och den ser jag fram emot som ugnstekt.