torsdag 7 september 2023

6 september - Besök hos Antonssons på Fridhem

Igår hälsade vi på våra goda vänner Lisbeth och Kjell Antonsson. De har en s k visningsträdgård Fridhem på Dags mosse, nära Tåkern. Mitt i torven har de skapat en oas med säkert femhundra olika arter trädgårdsväxter, buskar och träd. Kanske är det ännu fler. Det är i vilket fall deras stora stolthet och de ställer gärna upp för en guidning. Den här gången var Astrid och Bertil med och egentligen var det Astrid som bett oss om detta. Efter en stunds fika på verandan ledde Lisbeth och Kjell oss igenom den frodiga växtligheten; i år efter allt regn frodigare än någonsin, berättade Kjell.

 Kjell och Lisbeth tronar bakom sin väldiga Gunnera.

Värdparets stora stolthet är Gunneran, en växt från Brasiliens tropiska områden med ett femtiotal olika arter, varav några få går att odla i vårt land. 

Men, att vi klarar den utomhus vintern igenom kräver stor omsorg och arbete, berättar Kjell. Vi viker ner bladen och täcker med torv, och under detta passar vi också på att lägga ner de flesta av våra 70 olika fuchsior, berättar Lisbeth. Så slår vi två flugor i en smäll och hittills har det gått bra, jag förlorade bara tre plantor i vintras.


Det blev en intressant tur genom den frodiga trädgården. Många historier och mycken kunskap fick vi oss till dels.

Biologen Kjell har stor kunskap om både växter och insekter. Han är dessutom en riktig estradör, som nästan kan koka soppa på en spik då det kommer till natur.


Kjell kan berätta mycket, även om frukten svart valnöt, men här går nog ändå gränsen för ett bra soppkok.

Vi tackar för en trevlig och lärorik dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar