onsdag 20 september 2023

20 september - Perfekt väder för vindskydd

Dagen igår bjöd oss hårt väder under vandringen ut till vindskyddet i Tåkerns vass, när vi genade ner från Svanshals kyrka till spången mot vassen därute. Regnet öste bitvis ned från snabbt drivande, sönderslitna gråskyar. Våra nunor härdades av vågrätt piskande smånubb i västvindsraseri. Ibland tvingades vi ner i hukande ställning för att över huvud taget komma framåt under den starka vindpressen. 

När vi närmade oss målet lättade vädret plötsligt. En stor blå flik av klar himmel vandrade snabbt in över landskapet. Det ljusnade och värmde när regnet upphörde. Blåfliken lade sig som en vacker tronhimmel över oss resten av tiden där ute i vasshavet. 

Men den hårda vinden bestod eller till och med ökade, vilket ju nästan var önskvärt inför detta speciella besök!

Vi fick en god stund tillsammans, idag i sällskap med föreståndare Jenny från Naturum Tåkern; lokal "mamma" till projektet Arknat som uppfört de tre nya vindskydden i Tåkern och på Omberg. 

Vassen böljade kraftigt men i lä och i sol började Jenny berätta om projektet; om målen, utförandet och all den ros och ris som tillkommit efteråt.

Det nya vindskyddet reser sig vackert ur vassen. Det är byggt där det gamla slitna fanns och har uppförts av återanvänt material; ett estetiskt och konstnärligt bygge ritat av unga arkitektstudenter.

Vi blev direkt alla mycket positivt inställda. Bygget känns väldigt bra.

Jenny berättade med liv och lust och ibland smått springande upp och ner om funktion och avsikt. Hur fotografer och skådare ska kunna komma åt fågellivet från olika nivåer från vassbottenperspektiv till översikt ovanifrån. 

Men det är inte tänkt att fungera som övernattningsplats, berättar Jenny. 

Vi i "tisdagsklubben" känner att detta blev det bästa vindskyddet av de tre, vad gäller placering, åtkomlighet, funktion och säkerhet. Bra jobbat Jenny och stort tack för att du var med och gav oss av din tid.




*

Och här några rovfågelobservationer från den nya plattformen idag:

1 havsörn, ungfågel på hög höjd mot NV över sjön.

3-4 unga bruna kärrhökar över vassen.

1 jagande pilgrimsfalk över Svanshalsängen mot udden.

3-4 röda glador ses över ängar och vass.

1 förmodad ung stäpphök kommer pilsnabbt in framför oss på hundra meters avstånd och dyker ner bakom vassbården och är efter det mystiskt helt som bortblåst.

Två bilder med råskisser från min bok visar detta och lite till från dagen den 19 september 2023. Snabbt, enkelt och ärligt:



Lagom till vandringen hemåt kom regnet igen. Värre än någonsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar