lördag 16 september 2023

16 september - Promenad längs Vättern

Ett av de vackra naturstråken vi har i Ödeshögs kommun är Östgötaledens sträckning längs Vättern. I behagligt sensommarväder väljer vi idag att vandra den korta biten mellan Hästholmen och Omberg.

Vi går mot Gråtorp. Stigen är kantad av bärande buskar och träd: slån, oxel, hagtorn och körsbär. Ett vackert ljus leder oss bitvis genom gröna tunnlar.

Vi har med oss lite matsäck förstås och tar rast på en bänk med Vättens brus som bakgrund alldeles efter Sverkerkapellet. Här har jag flera gånger mött Ombergs pilgrimsfalkar, men inte idag, istället far mängder av amiralfjärilar runt i virvlande dans. 

Bland dem alla finner jag en sen och sliten eldsnabbvinge. Den rastar en stund trött och gammal på en av Östgötaledens vägvisningsstolpar.

Vi vänder tillbaka nära backen vid Ellen Keys på Omberg eftersom min fot ömmar. Två ungdomar kommer då ifatt oss. De ska gå hela vägen över berget till Borghamn och där finns inte plats för smärtande fötter. Jag minns hur det var. 

På kanten nedom "Kung Sverkers borg" står några rejäla vildaplar, alldeles nertyngda av äpplen. Frukten är riktigt god om man står ut med att skalet är en aning kärvt och torrt. De skulle dock duga gott till både must och äppelvin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar