lördag 19 december 2020

19 december - Århundradets konjunktion

Bäst att dokumentera ikväll, tänker jag, för vem vet hur kvällen den 21 december artar sig. Århundradets konjunktion är på gång nämligen och det är ungefär 400 hundra år sedan sist.

På aftonhimlen den 21 december kommer storplaneterna Jupiter, närmast, och Saturnus, bortom, att ligga i rät linje betraktat från jorden, vilket innebär att de tillsammans bildar en extra starkt lysande "stjärna " på söderhimlen en så kallad "Great conjunction".

Just nu närmar sig planterna varandra allt mer och idag, när alla moln var bortsopade, såg jag dem tillsammans med endast en minimal gradskillnad och med Saturnus bakom Jupiter kl 11. Om två dygn händer det, de "smälter ihop".

Storplaneterna Saturnus och Jupiter är nära varandra nu. Här fångade över Ödeshögs samhälle kl 16:30 den 19/12-2020. Mobilkamera i mörker är förstås ingen god optisk beväpning, så skärpa och klarhet får man tänka sig.

Jag vill förstås se händelsen med egna ögon men nu är jag i varje fall något garderad mot eventuellt återkommande gråväder som skulle kunna spoliera den unika möjligheten. Bättre så här än inget.

länk till artikel i Illustrerad Vetenskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar