måndag 10 mars 2014

10 mars - Rekordtidig vår med överraskande fynd

.
Så här varmt har det inte varit i mars månad på åtminstone 50 år meddelade SMHI igår.
I Linköping, där jag först var på ölmässa och senare umgicks med barn och barnbarn, var det igår vid lunchtid ungefär 18 grader varmt!

Vi åkte tillsammans ut mot Tinnerölandskapet och Rosenkällasjön. Det blev en helt ljuvlig vårutflykt med messång, trädkryparsirr, sångsvansrop och knipspel. 
Och minsann hittade vi också en första vårsolande huggorm vid dikeskanten nära bilen. Jag letade länge och lyckades till slut finna den där den låg alldeles stilla och välgömd i gulgräset. Barnbarnen blev väldigt upphetsade förstås och så även jag.





Dessa tre bilder av huggormen vi såg, har svärsonen Jakob Järpenmyr tagit. Tack för att jag får visa dem här.

Och något tidigare under helgen var det Omberg som gällde.



Jannes och min vandring på Omberg är här markerad med rött.

Janne och jag gjorde en liten vårexkursion på Ombergs södra delar. Vi besökte platser som för mig var tämligen okända och tidigare knappast besökta. Tänk ändå, att det finns områden av berget som ännu idag efter ett långt liv med Omberg faktiskt känns obekanta för mig.



Blåsipporna börjar slå ut i solgläntorna. Om en vecka kommer här att vara blått.

Och här kommer nu en spännande observation vi gjorde, som jag gör en utförlig beskrivning av nedan:



Vårens första "nässelfjärilar" dansar i solen ovanför Stora Klint på Omberg noterar vi, Janne och jag, varvid jag också slänger iväg några foton med teleobjektivet på avstånd.

Men nu, när jag tar fram korten för att lägga in dem här i min naturliga dagbok blir jag överraskad och ytterst tveksam till om det verkligen är nässelfjäril och inte en av fuks-arterna, körsbärsfuks eller videfuks, som vi har sett. 

Jag lägger ut fotot på FB-sidorna "Vi som gillar fjärilar" och "Intressanta fynd av insekter". Det var som jag anande. Nässelfjärilarna vi såg visade sig bli något helt annat.

Jag lägger tacksamt och löpande ut kommentarer från nämnda sidor och konstaterar samtidigt att det inte alltid är så lätt det här med artbestämning av fjärilar:

1Max Allan Niklasson Detta skulle jag nog bedöma till körsbärsfuks

2.  Janne Svantesson Helt klart en videfuks! Grattis!!

3.  Max Allan Niklasson Fast är inte så säker på det, känns trots allt som att andelen svart på framvingen är för lite?  Sedan tycker jag färgen inte är tillräckligt varm.

4. Janne Svantesson Grundfärgen tycker jag passar mycket bra på vide o det svarta kantbandet ser helt perfekt ut för vide, Snygg individ!

5. Jan Lundgren Jag har för mig att jag läst någonstans, men har glömt var, att de här båda arterna kan skiljas på de blåa fläckarna på bakvingens översida. Hos körsbärsfuks ska de vara halvmånformade och mer eller mindre fristående medan de hos videfuks ska vara förenade med varandra. Om detta är en "säker" karaktär så borde väl det här fotot vara en körsbärsfuks??

6. Janne Svantesson Det är inga hållbara karaktärer med dagens kunskaper. Fotot visar en finfin videfuks. Grundfärgen bl.a. Går mer åt det gula hållet på körsbär

7. Bisse Falk Nja för mig är det en körsbärsfuks..

8. Jan Lundgren Nu kommer jag ihåg var jag läste det. Det var under en rapport i AP i början på mars i år och det var en dansk som stod för det "tvärsäkra" utlåtandet. Rätt eller fel Janne, men för honom är det väl "dagens kunskap". Jag tycker nog också att det är en videfuks, men har inte tillräckligt med kunskap för att vara tvärsäker!

9. Bo Söderström Mkt knepig individ men den djupt rävröda grundfärgen i kombination med diffus övergång mellan svart sömkant och den röda bakvingen ger för mig videfuks. I stället för de ljusa halvbågarna har denna individ spridda mörka fjäll. Men sömkanten är ovanligt smal. Förutom Mats nyckel ovan skrev jag en artikel i Fauna & Flora om skillnaderna i utseende hos arterna (omkring 2006). Videfuks hade ju inte setts i Sverige sedan 1960-talet när Rolf och jag upptäckte den åter 2004.

10.Bo Söderström De senaste två somrarna har det varit rejält inflöde österifrån vilket nog kan förklara det mesta. I Stockholmstrakten verkar det vara en av de vanligaste och tidigaste dagfjärilarna numera. Men där vi fann den 2004 kan det ju ha funnits en populationsspillra under alla år sedan 60-talet.

10. Mats Aldrins foto.

11.Freddy Persson För mig är detta en självklar Videfuks o inget annat. Den diffusa svarta fläcken samt den vackert rävröda färgen ger mig en självklar Videfuks. Utav de jag har sett så är det ingen snack om saken. Men det är ändå bra att det diskuteras kring dessa arter så att andra lär sig hur man ser skillnad på dem. Bra jobbat Janne Svantesson med artförklaring.

12.Janne Svantesson Har lagt ut en bild på en videfuks för att visa hur dom blå bågarna varierar mellan dessa två nämnda arter!! I mit tycke en värdelös karaktär för skilja dessa två arter på!! Vi här i Blekinge har förmånen att kolla på dessa juveler varje vår i antal så man lär sig med tiden. Vi behöver inte längre kolla på benfärgen för att avgöra vilken art det är.

13. Janne Svantesson Inte världens bästa foto(har fotat av dataskärmen med mobilen) Ge akt på gulare grundfärg, gula bågar innanför det svarta kantbandet ffa den markerade svarta fläcken på framvingens ovansida längst ner i hörnet. På vide är denna mer diffus. M.m. Jämför bilderna

14. Gebbe Björkman Tack Janne för din experthjälp. Jag undrar bara - hur du kan finna en körsbärsfuks bara så där, att plåta vid behov och lägga ut.

15. Janne Svantesson De du  Tog årets första besök vid Nässjön, Blekinge . Mycket bra lokal för vide o körsbär, Ligger bara ett stenkast hemifrån! Stack ifrån mitt i artdiskutionen vi hade!!

16. Gebbe Björkman OK - Jag kommer, efter all denna initierade information från flera håll, att notera denna individ som min första observation av videfuks. Med andra ord, två individer den 8 mars vid Stora Klint på Omberg i Östergötland. Stort tack för all fantastisk hjälp och info till alla!

17. Janne Svantesson Det kan du göra med gott samvete
Påföljande  information:
Efter att min bild således diskuterats runt i expertpanelen är det dags att sammanfatta resultatet. 
Det är alltså arten VIDEFUKS som jag observerat. 2 individer spelflög i slänten ovanför Stora Klint på södra Omberg den soliga och varma förmiddagen 8 mars 2014 och detta är min första egna observation Tack för all hjälp och information!



En kvällstur ner till Stugan vid Tåkern igår fick avsluta en rekordtidig vårdag. Ute på slätten såg jag flera traktorer som plöjde och gödslade och jag hörde också om någon bonde i trakten som vårsådde under helgen och nu förväntar sig två skördar under året. En ny era i så fall för Sverige om det skulle lyckas!



Sprängörtens rotstammar är redo för en ny säsong.

Tranorna ropade vid kanalen, tofsviporna spelade över betet och sprängörtens giftiga och övervintrande jordstammar som skvalpade runt vid vattenkanten började skjuta nya skott och gjorde sig därmed redo för rotslående och tillväxande.



När solen gick ner bakom kanalens alkratt började gärdsmygen sjunga.



Jag plockade med mig en bukett hästhov hem till köksbordet. Det tillhör vårens första nödvändighet. Nu är vi redan här - och ännu är det bara i början av mars månad.

2 kommentarer:

  1. Tussilagon blommar ännu inte här på ön, men det är märkligt med den växten, för på Öland är den långt ifrån vanlig. Kommer ihåg mina vårar uppe i Östergötland med Tussilago som den första fenologiväxten (alltså en art som rapporterades till Fältbiologerna) tätt följd av Blåsippan och sedan i tur och ordning Vitsippa, Gullviva och Liljekonvalj. När konvaljerna blommade var det dags för sommarlov, de var, dock inte varje år, ett stående inslag i den bukett som vi ställde på våra bänkar, i hålet där bläckflaskan annars stod, och skolsalen fylldes av ljuvliga blomdofter. Kommer ni ihåg budskapet på svarta tavlan, som fröken hade skrivit med sirliga bokstäver? Glad Sommar! Någon i klassen fick lämna över en stor bukett med ljuvliga vårblomster, eller tidiga sommardito, och nu, så här sextio år senare, slår mig tanken: Kan vi idag i början på juni månad plocka samma bukett blommor som vi då gjorde?
    Jag upplever att det inte går, för nu blommar alla de ovan uppräknade växterna i stort sett samtidigt, och framförallt betydligt tidigare än förr.
    Riktigt eller ej, men du är mannen att reda ut detta.
    Vad beträffar Tussilagon här på ön, så har vi strax här utanför att större bestånd, som enligt vår gemensamme vän Börje, är välkänt som ett få på ön.
    Hästhov? Kanske använder jag fel namn, men f-n Gebbe, Tussilago låter mycket gulligare, eller hur?
    Ölandsvännen spanar också efter Blåsippor - ännu ej sedda.

    SvaraRadera
  2. Hej där på Öland,
    Det är nog så att när det kommer till växter så ger strandnära lägen senare blomning än i inlandet. Havet kyler om våren men värmer å andra sidan längre om höstarna. Här är det på samma sätt med Vättern.

    Nu börjar emellertid en intensiv blomsterperiod. Står sig vädret kommer det att vara sjöblått av blåsippor på Omberg om en vecka. En ljuvlig tid förvisso!

    Som sagt, här på lerslättens Östergötland är tussilagon (det latinska namnet eg.) en särdeles vanlig art, som enligt fenologin ändå är stabilare i startgroparna och alltså senare även tidiga vårar än t ex blåsippan. Det har nog att göra med polllineringen som dels är viktigare hos hästhoven än hos blåsippan och också troligen mest utförs av olika arter (fjäril, humla, fluga hos hästhov men myror hos blåsippa.) Men det där var bara spekulationer från min sidan förstås.

    När det kommer till det där andra så håller jag med dig. Liljekonvaljer är numera ofta överblommade till skolslutet och midsommarblomster ska vi väl inte tala om, då börjar ju redan i maj och är i frö till midsommar. Men då får vi inte heller glömma bort att Sverige är avlångt mot norr. I Norrland där skogsnävan är en mycket större karaktärsart gör namnet midsommarblomster den bättre rättvisa.

    Men visst är det så just nu, vad det nu än kommer sig av, att våren är mycket tidigare än tidigare, alltså som vi minns det under ett människoliv. Det märk sju även på fågellivet.

    Må väl nu. Det är en underbar tid vi har framför oss!

    Gebbe

    SvaraRadera