.
Jag gör ett mycket kort besök vid Sättuna fågeltorn vid Roxen idag och obsar direkt två havsörnar över sjön och då far ett par tankar genom mitt huvud.
För det första - att åka ut i naturen idag, till en fågelsjö som Roxen eller Tåkern till exempel, och därvid nästan med visshet kunna säga att man kommer att se havsörn, är stort. Vi som var med redan på femtio och sextiotalet vet, och aldrig kunde vi drömma om dagens scenario.
För det andra - Irlands första häckande havsörnpar, introducerade för några år sedan från Norge, fick ut sina första två ungar 2013. Nyligen hittades en av dessa skjuten. Det gamla hatet kvarstår in i vår moderna tid. Fy och usch!
För det tredje - Min gallerist i Linköping, som jag besöker under förmiddagen, frågar mig om det finns möjligheter att se havsörnar vid Tåkern nu och jag svarar honom: " Du behöver inte åka längre än till Roxen. Jag kommer just därifrån och har sett två stycken".
För det fjärde - tänker jag att även om min gallerist varit på plats där vid Sättuna idag, men ensam, hade han kanske ändå inte fattat att han just sett två havsörnar. Det är nog inte alltid så lätt för en som inte vet och förstår.
Jag menar, det är ju inte som på NaturTV, i slow motion och med extrem närbild, som naturen upplevs på riktigt!
fredag 7 mars 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Här på ön ser vi Havsörnar regelbundet, men eftersom det varit en extremt mild vinter hitintills har massobservationerna uteblivet, dvs de 20-tal örnar man kan se från Ölandsbron, när Kalmarsund är igenfruset och de vakar som bildas kring bron hyser tusentals fåglar, mest vigg och skrak. Gyllene jaktmarker för örnarna.
SvaraRaderaSåg senast i förra veckan en gammal Havsörn (vit stjärt) seglande över oss inte långt från stan, dvs Borgholm.
Över stan flyger det tämligen regelbundet örnar, och vi har arten som en tomtobservation, dvs vi ser Havsörnar från vardagsrumsfönstret. En utopi för endast ett tiotal år sedan, så du har rätt: Havsörnarna är litet av vardagsmat, men njut så länge det varar.
Med vänlig hälsning Ölandsvännen