fredag 13 december 2013

13 december - Vad vore vintern utan talgoxen

.

Så trist och grå vintern vore utan talgoxens gula färg. Den och blåmesen lyser upp årsslutets mörka tillvaro och ger en aning av den ljusare framtid som snart kommer. 
Tills jordaxeln från vårt håll mätt åter börjar luta in mot solen är det bara en vecka och om inte mer än en månad penetrerar talgoxens första sång vinterkylans hårda pansar. 

2 kommentarer:

 1. Måste komma med en kommentar.
  Det finns numera en fågel som lyser upp tillvaron tillsammans med dessa normalt förekommande arter, nämligen Rödhaken. Här på ön har den etablerat födorevir på många vintermatningsplatser, och den är väldigt idog i sitt revirtänkande. En matningsplats, en Rödhake!
  Den sjunger dessutom vid temperaturer runt +5. Ett sätt att hävda sitt födorevir?
  Om ni har Rödhakar däruppe i landet eller ej, vet jag inte, men här är den en färgklick i vinterfågelpaletten. Och så är det ju dessa Domherrar....., på tal om röd färg. Här på ön uppträder de just nu i massor! Var du än går ut i naturen ljuder deras lågmälda vissling. De flyger runt här i massor, och kanske är det en invasion från öster? Det visar sig snart, men säkert är att Bändelkorsnäbbarna har invaderat landet nu. Det är ju också en rödbröstad fågel, inte att förväxla med Bofinken, men som jag kommer ihåg, såg du flera av dem uppe på hjässan (Omberg) förra vintern, eller?
  Gult, men också rött, det har vi här på ön!
  Men visst är mesarna härliga att ha runt husknuten, överlevare som de är.
  Ölandsvännen!

  SvaraRadera
 2. Det är härligt med alla vinterfåglar som ger glädje åt mörka vinterdagar.
  Rödhakar övervintrar också här men ännu oregelbundet och glest. Även järnsparvar vet jag är på gång som övervintrare alltmera och så trastarna.
  Det är inte mer än 70 år sedan ungefär som koltrasten absolut inte var en vinterfågel och ytterligare några decennier tidigare än så var den enbart en skogsfågel som inte fanns i trädgårdar och städer.
  Domherrar har också jag på plats men ännu inte vid fågelbordet. De gillar min grannes trädgårdslönn och sitter där hela dagarna och knäpper näsor.
  jag har spanat efter bändelkorsnäbb på Omberg i år igen men inte funnit några.

  snart vänder ljuset åter - det känns skönt.
  Må väl och God Jul
  hälsar Gebbe

  SvaraRadera