onsdag 9 mars 2011

9 mars - Våren kan upplevas på olika vis

.
Vindkraftverkets vingar bågnar under vindtrycket. Sydvästen pressar in 6-gradig kulingvind över slätten och snön suckar, sjunker och dunstar bort så snabbt att man upplever det på plats med blotta ögat..

Lars ringer på morgonen och meddelar att vi hade rätt igår, att våren skulle släppa loss sina krafter för fullt idag.

- Jag såg två tofsvipor vid Holmen och en vid Väversunda, säger han, och dessutom mängder med sädgäss.

Jag har egentligen inte tid, mitt arbete med gotlandsskyltar ligger över mig, men de första viporna på våren kan jag bara inte missa, det är liksom en tradition.
Och jag har ju inte längre en evig räcka av återstående vårar kvar att uppleva..

Vårens första vipa fotograferad idag vid Stora Lund.

.


.



Alla sädgässen och grågässen som rastar vid Holmen och Väversunda ser jag förvisso men någon tofsvipa till övers för mig blir det inte trots att jag spanar så ögonen tåras i vinden.
Jag måste nog ta ett säkraste ställe, tänker jag, och åker ner till Vätterkusten vid Stora Lund, förbi Ombergs golfbana. Där brukar de första trippa omkring på tysta, ännu öde greener..
.


De första viporna för säsongen. Åtta stycken har anlänt till Stora Lund.
..
Där går de, vårens första vipor. Åtta stycken på betesmarken bredvid golfbanan. Jag lyfter på hatten, symboliskt, för nån hatt har jag inte, och ropar tyst för mig själv - hurra!

En kvinna kommer gående längs vägen och viporna lyfter.

- Har du sett årets första vipor, frågar jag.

- Jovisst, svarar hon. Det är för härligt. Men den första vipan såg jag faktiskt redan igår.

*.

När jag nu ändå är här passar jag på att åka ner till vätterkanten för att kika på isläget.
Råkar med grå sjö skvalpar mellan kärnis och grönskimrande travar av isblock.
Med den här hårda vinden kan det mycket väl hända att Vättern snart går upp igen, förstår jag. Ingen sjö går fortare upp än denna. Det hela kan ske över några timmar.

Isen börjar spricka upp och råkar av grått öppet vatten växer sekund för sekund.
..
Ett gäng unga militärkillar badar; alltså med dykarutrustningen på. Jag antar att de är kustjägare, eller nåt sånt. I vilket fall är de här för att träna isdykning.
.
Det är kallt i vattnet, svarar de, då jag frågar, och isen är så slät och klar undertill att det är svårt att veta vad som är is och vad som är vatten.

- Jaha, säger jag. Och våren kan upplevas på många olika vis ser jag. Det är ju ni verkligen ett gott exempel på. Får jag ta med er i min blogg förresten?

- Jovisst men självklart! Det är nåt i stil med "Gebbe" eller?

1 kommentar:

  1. .... och vipan stod där i snålblåsten. Varje år är den för tidigt på plats, det kommer ett bakslag, och vipan lider oftast svårt. Det slutar nästan alltid med att de första viporna dukar under, om de inte lyckas att flyga tillbaka söderut. Jag tillhör dem som ser vipans ankomst som vårens första budbärare, när de kommit är våren här, punkt!

    SvaraRadera