onsdag 29 september 2010

29 september - Naturum Omberg

.

Naturum Omberg är i stort behov av stöd. Det är nämligen akut hotat av nedläggning eftersom ingen längre vill hålla i ansvaret för driften. Sveaskog drar sig ur, Länsstyrelsen verkar vilja satsa allt sitt krut på Naturum Tåkern och Ödeshögs och Vadstena kommuner som skulle kunna vara tänkbara kandidater har uppenbarligen inte ekonomiska möjligheter.

Trots att Omberg besöks av hundratusentals turister varje år och Naturum Omberg vid Stocklycke är en central informationsanläggning i det hela kommer man att ta beslut om snar nedläggning. Det känns som att någon form av utpressning pågår. Alla skyller på alla. Det vore naturligtvis en stor skandal om allt går i stöpet. Vilken kapitalförlust och vilket slöseri med kunskap och resurser!

Jag var invigningstalare tillsammans med landshövdingen för ungefär tio år sedan då Naturum Omberg med stor pompa och ståt startades. Då kändes allt så hoppfullt. Sveaskog stod som huvudman för den nya verksamheten och allt såg bra ut tills för bara ett drygt år sedan då Sveaskog helt plöstsligt och utan förvarning lämnade alla fortsatta planer i sticket.

Jag vet inte hur huvudmannaskapet ska lösas bäst, men lösas måste det. Lämpligast är förstås att Länsstyrelsen tar över. Det får bli min åsikt. Och så tycker jag att Sveaskog inte ska få komma undan så lätt. De borde få vara med att dra lasset också i fortsättningen.

Länk till Facebookgrupp för bevarandet av Naturum Omberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar