torsdag 30 september 2010

30 september - Transport

.
Mogna ekollon.
.
Idag var isen hård på bilrutorna och gräsmattan vit. Det är dags att ta in krukor med penningträd och citron.
Gårdagens ensamma sädesärla blev antagligen årets sista.

.
.
.
.
.
På resan tur och retur till Stockholm i helgen var trafiken tät. Tät var också trafiken som gick på tvärs, den över himlen med alla fåglar på sträck: tranor, gäss, bofinkar och inte minst nötskrikor.


Nötskrikan - ekollonätaren.
.
Jag ringer till Anders Wirdheim i Halmstad, känd ornitolog och redaktör för tidskriften "Vår fågelvärld".
.
- Jag har en uppgift på hur många nötskrikor vi har i landet, säger Anders. Den är visserligen lite åldersstigen och faktum är att jag just nu sitter med redigering av en ny bok där uppdaterade numerär för svenska fåglearter kommer att presenteras, baserade på en mycket vederhäfig dokumentation.
Men de siffrorna kan du inte få just nu, säger Anders, men enligt ännu gällande uppskattningar sägs landets nötskrikepopulation uppgå till runt 300 000 häckande par.
Om dessa 600 000 individer var och en reproducerar sig med en individ per år, vilket ju kan vara rimligt som lägsta nivå, innebär det att vi under hösten har cirka 1 200 000 nötskrikor i landet, avslutar Anders.
.
Jag vandrar ut till under ekarna på Klockargårdsängen, en liten promenad från ateljén och samlar in en handfull ekollon, ungefär så många som en nötskrika kan fylla krävan med. Sen väger jag dem - 24 gram - och multiplicerar med totalantalet nötskrikor - 1 200 000 st x 0,024 kg = 28 800 kg. Om jag sen uppskattar att varje nötskrika under en dag gör 10 sådan transporter ger detta 28 800 kg x 10 resor = 288 000kg = 288 ton/dag. Under en månads tid blir det 8 640 ton och det är väl ungefär under så lång tid som företeelsen består.

En handfull ekollon - en nötskrikeportion

En väldig transport av ekollon utförs med andra ord av nötskrikor varje dag och summerar man det hela blir det som synes väldiga siffror även om man beaktar att ovanstående beräkning är hypotetisk och säkert full av fel.

Nötskrikorna är duktiga på att finna igen sina ekollongömmor även under snö men visst blir det också svinn vid hanteringen. Således står nötskrikorna för en helt igenom dominerande spridningsfaktor för Sveriges ekbestånd. Tänk på allt detta nästa gång du kör längs vägarna och noterar nötskrikor komma flaxande i små glesa sällskap under transport av ekollon mellan ekhagar och storskog.

.

1 kommentar: