måndag 7 december 2009

7 december - Mörkertid

.
Adventsljusen lyser ur Sockenstugans fönster. Klockan är tre på eftermiddagen och det är mörk adventstid.
.
Ödeshögsbygden är utan snö en bit in i december - mörkare än så här blir det aldrig. Just den här tiden och på det här sättet, adventstid utan snö, känns deppig och svår för ljuslängtande själar. Det var faktiskt bättre förr, som jag kommer ihåg det i alla fall.

Vid min ungdoms julskyltningstid runt torget i Mjölby var det alltid snö, alltid kallt. Långkalsonger var ett måste. Ögonen trånade och näsorna plattades mot nickande skyltfönstertomtar och lockande modelljärnvägar. Kvällen avslutades alltid med en fantastisk filmvisning på en husfasad mitt i centrum. Där fanns rykande glögg, serverad av stadens lottor och stekta korvar ur scouternas händer och så minns jag ett alldeles särskilt tillfälle, då jag vann högsta vinsten i ett 25-öres tombolalotteri: en kalkon med fjädrar och allt. Färsknackad och med ett blodigt tidningspapper, fasthållet av en gummisnodd runt halsen, bars den hem på ryggen med stor stolthet och en svans av avundsjuka "kambrater" till en svårt överraskad moder som fick gå ner i cykelkällaren och ställa sig att plocka.

Så kom det sig att vi i vår familj var tidigt ute med kalkon till juldagen - en tradition som håller i sig än idag.

Men idag, liksom de flesta "decembrar" de senaste åren är allt i år sotmörkt och grått i en dystertung blandning. Det är ingen ordning på vädret längre.

Tur då att adventsljusen finns.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar