tisdag 29 december 2009

29 december - Havsörnar

.
En havsörn seglar förbi på hög höjd över vinterlandskapet. Osedd av de flesta på väg hem längs E4 från julferierna någonannanstans än hemma.
.
Som vanligt när resan går genom Östergötland och Sörmland till Stockholm tur och retur noterar jag havsörn. Denna gång en ung fågel på hög höjd över vinterlandskapet vid Björkvik och sedan åter på hemfärden vid Motala ström i Norrköping.
.
Visst är det fantastiskt att denna pampiga fågelart så markant har gjort resan tillbaka in i vår fauna. Jag minns ju hur det var när det var som värst. Då på 70-talet var havsörnen en fågel man nästan aldrig såg. Men långsamt märkte man sedan att antalet observationen ökade efterhand som örnmatningen tog fart runt om i landet med början vid Södra baspunkten på Ölands alvar Den observationsplatsen besökte jag nästan varje vinter i slutet på 70-talet och början på 80-talet. Sen blev man ju så van!
.
Och nu då. Tåkern på vintern med totalt närmare trettio olika individer på en gång. Det är egentligen ofattbart.
Det gäller att inte bli blasé och hemmablind. Det är viktigt att hålla liv i intresset, kontrollen och nyfikenheten. För havsörnarnas skull. Jag vet hur fort det kan gå utför igen och det får aldrig ske.
*
Bra tajming! Christer tittar in i ateljén (18:00 medan jag kämpar med OCR-numren på alla räkningar) och berättar att han i går morse räknade 35 havsörnar på Tåkerns is. Minst 35 - det var långt håll och några kan ju ha suttit dolda bakom varandra, säger han.
Nytt rekort igen. Otroligt är ordet som gäller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar