lördag 26 december 2009

26 december - Snö, snö & mera snö

.
En stor islykta blossar på trappan till vårt hus. Jag har färgat vattnet med grön karamellfärg och tillverkat den i en hink. Så har jag planerat det flera år tidigare men först nu har vi fått den vinter som jag så länge "saknat".
Snön ligger djup, just nu mer än tre decimeter och ännu snöar det hela tiden. Och hade det inte varit för mildvädret igår, då snön smälte ihop och gjorde det extra besvärligt efter återfrysning, hade det nog varit upp emot en halv meters täcke idag.

Vår trädgård är ombonat snötäckt. Runt knutarna ligger drivorna djupa.
Det var länge sedan min hembygd var så vintrig som nu. Jag och Hannas Jorge har skottat snö med frenesi och munterhet. Det var hans första snöskottning nämligen - en upplevelse som smittade även mig. Och Jorges mamma Olga som kom direkt från Chile i veckan tror att hon befinner sig på en annan planet - i en saga, en film.

Arne från Hästholmen jobbar kommunalt i snösvängen och han är extra hjälpsam idag genom att ploga undan den jättedriva jag har tvingats ladda upp alldeles vid postlådan.

Stararna och trastarna har det svårt förstås och även andra fåglar. I Linköping såg jag många starar i helgen och i Ödeshögs samhälle rör det sig om hundratals som sitter i äppleträden och hackar i stenhårda frukter.
I onsdags såg jag en jättflock av björktrastar. De kom på hög höjd från horisont till horisont och hade riktning mot söder.
Det är ett såll med små maskor som skall passeras och mängder av individer försvinner för gott. Jag förmodar att åtskilliga rördromar efterhand lärt sig att övervintring i Tåkerns vassar varit genomförbar. Men så knappast i år. Jag minns vintern 1976 som stormade in med snö och kyla efter en räcka av mildvintrar. Hälften av sjöns rördromar övervintrade och dog. 1977 var populationen nere i cirka 20 spelande hanar; en halvering av beståndet.

Landskapet är gråvitt så långt ögat når och det är inte långt för just nu blästrar kornsnön mina ögon och horisonten försvinner i snödis. Jag tar en promenad till ateljén för min dagliga tillsyn.

God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar