måndag 15 februari 2021

15 februari - Mitt i månaden

Nu hänger det över mig rejält, arbetet med momsen. Respiten jag fick av min revisor gick ut för en vecka sedan och nu kan jag inte skjuta på det längre, hur gärna jag än önskar att jag kunde. Men, det är klart, en liten vinterpromenad i Tåkerns vassar kan jag väl hinna unna mig först i alla fall. (Jag är nog hopplös!)


Spår av människor blandas med mängder av spår från harar, rävar, rådjur och mink ...


.. . samt vildsvin, vars slappa fotsläp sticker ut och blir artsignifikant.


Jag hade ju tänkt ta skidorna som står nere i Stugan men det gick nu inte, jag hade visst slängt skorna som man måste ha till dem och jag tror faktiskt att jag kommer ihåg att mössen byggt bo där, så det fick bli en fotpromenad istället, hela vägen från Stugan ut till kanalens mynning mot öppna sjön genom ett helt fantastiskt vinterlandskap, där jag blev ackompanjerad av en våryster gröngöling som glatt ropade från alarna trots vinterkyla och svår nattrimfrost.



Blodiga, avbitna svanfjädrar i snön avslöjar att den unga knölsvan som blev kvar längst in i kanalen, nu har gått hädan och blivit mat åt räven. Det är ofta tufft för just knölsvan att hinna med ungkullen under häckningssäsongen och jag tror att det framför allt är förstaårshäckarna som kommer igång alldeles för sent på våren och inte hinner med; ungarna hinner aldrig bli ordentligt flygga, blir kvar och blir mat åt rävar och örnar. Det tar tid för en knösvan att bli vuxen, men väl så, lever den länge och tar ifatt tids nog.

Jag fick förresten fart på en räv som jag överraskade under musjakt i kaveldunet under min vandring och jag såg dessutom fem sävsparvar käka vassfrön från vippor likt skäggmesar, men inte en enda skäggmes noterade jag. Det är uselt i vassarna mellan Renstad och Ramstad - ingen rejäl vass finns kvar i detta tidigare så fantastiska vassområde, står man rak på isen ser man i stort sett över vassens höjd.


Jaha ja, nu sitter jag åter instängd i ateljén och sorterar mina verifikationer. Jag lär mig visst aldrig. Men nästa år ska jag bli mer ordentlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar