fredag 16 maj 2014

16 maj - Bräsmeblom

.
Tillsammans med goda vänner gjorde jag en vandring igår kväll i gården Orrnäs beteshagar söder om Ödeshög.
Bräsmorna blommade fantastiskt, både ängsbräsma och bäckbräsma. Jag tror att jag aldrig tidigare har sett så rik blomning av dessa arter.Bäckbräsma


Ängsbräsma

1 kommentar:

 1. Hejsan,

  ja, så förunderligt sköna de är dessa välsignade ängsbräsma i sin ljusvioletta blomning. Naturen är rik... men du har väl i ögonvrån ett spanandets beredskap efter eventuella björkars (även sällsynt andra lövträds) sprängtickor, de bläcksvarta?

  Själv är jag till bristningsgränsen uppfylld av denna nya kunskap och avsynar noga "mina" växande lövskogsmarkers möjligheter. Den här parasitsvampen sprängticka är ju ovanlig men ändå inte så värst ovanlig på äldre (mkt gamla björkar!) men jag hajar ändå till och gläds när ny upptäckt görs. Någon önskan att inkorporera mig i människans evigt förvirrade och ganska fåfänga behov av undergörande mystiska dunderkurer och livselixir som naturligtvis i klart ljus är rent nonsens har jag inte. Sprängtickan tillför ändå extra stimuli till naturexkursionen tycker jag. Det räcker gott!

  Idag fann jag överraskande en björk (mycket gammal med torra toppgrenar) med fyra svarta sprängtickor varav en riktigt rejäl klump. Nåväl. Otvetydigt är: Det man har upptäckt, fått en gnista förståelse och kunskap om uppträder plötsligt (och det är väl gåtan) frekvent inför häpna ögon. När fjällen väl lyfts bort... Ah, det är härligt vara en naturmänniska. Det skänker till livet den där extra dimensionen, öppnar alla sinnen. På alla plan.
  Så.
  Tack för denna rika insikts utgåva (Och Janne!).

  SvaraRadera