tisdag 13 maj 2014

13 maj - Aspen behöver inte stressa



Det finns en dunge med väldiga aspträd på tomten vid Stugan. Jag tror att de är någon form av hybridasp eller att de är triploida eller t o m tetraploida, d v s att de har ett högre kromosomantal än det naturliga dubbla. 
De växer så det knakar och har blivit stora fort samtidigt som de, som aspar plägar göra, sänder ut mängder av rotskott och nya skottuppslag över hela tomten.
Aspdungen är ändå viktig för mig eftersom den skyddar mot plågande sydvästvind och dessutom ger skugga för mitt oljemåleri under altantaket, där annars en låg kvällssol gärna smiter in.
Men  fortfarande, i mitten av maj, är det dåligt med allt det där skyddande och täckande eftersom de väldiga träden lövar sent, faktiskt senare än "drottningen av Sveriges träd - asken" gör.

Det hela beror på att dessa aspar aldrig behöver stressa. De väntar ut de besvärligaste frostnätterna innan de sätter sina nya tunna, ljusgula, nästan ljusröda blad. Det sker först i slutet av maj



Närbild av en aspstam där man ser områden, även långt ner på den grova stammen, med öar av bark som saknar korklager. Ännu längre upp på stammen är barken helt slät och ljust grågrön beroende på att ett tunt klorofyllager lyser igenom.

Aspen har tunn, slät och ljus bark. Det är nämligen så att hela trädet, inte bara bladen, utan faktiskt hela stammen liksom grenar och kvistar äger förmågan att fotosyntera.
Normalt bildas kork i ytterbarken på de flesta trädarter men bok, sälg och asp håller igen med korkbildningen så att ytterbarken ofta förblir slät och tunn. 

Innanför det tunna yttersta barklagret ligger ett ännu tunnare skikt av klorofyll, verkligen lövtunt och klart gulgrönt till färgen. Det är detta lager av klorofyll som ger stammarna hos asp, sälg och bok den gulgröngrå nyansen och är förutsättningen för den värdefulla förmågan att hela trädet deltar i fotsyntesen. Aspen behöver därför inte stressa fram sina blad i förtid med risk för frostangrepp på nya ömtåliga blad.



Som ses av bilden ovan är det yttersta barklagret väldigt tunt så att det kan släppa igenom ljus till klorofyllagret därunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar