fredag 3 maj 2013

3 maj - Jag målar

.
Det finns inte utrymme för någonting extra just nu. All tid går åt till att måla färdigt några oljor vid Stugan.
Jo visst ja. Var på besök i Linköpings slott idag. Kulturlunch!
Jag hämtade min vän Christer i Bjälbo på vägen dit och "hängde in" en härligt spelande härfågel.

2 kommentarer:

  1. Hej,

    här ett förslag/tips till avspänningsterapi mellan målarexcesserna "Kalakotkas" - en berikande webbpärla och EXKLUSIV inblick i en fiskgjusfamiljs (kris nu!) förehavanden i boet för alla fågel och naturintresserade. Webbkameran finns i Estland och namnet betyder just fiskgjuse på estniska.
    Ljudåtergivning i realtid är en smärre upplevelsesensation och något nytt i dessa sammanhang, innebär att närvarokänslan (speciellt om en mullrande åskfront med slagregn och kraftiga vindstötar vandrar förbi), blir nästan kuslig med en liten bismak av intrång.

    Under del av fjolåret följde jag dramatiken i borgen och blev trollbunden. Att se tre små kycklingars vardagliga vedermöda och strävsamma kamp mot "vuxenhet" och livets allra första flygtur är fascinerande och insiktsberikande; striden för livet därute i det vilda är i sanning benhård!

    Här finns också möjligheten att inhämta helt ny kunskap, att studera och lära mera om fåglars beteenden i deras egen naturliga miljö helt opåverkad av mänsklig störning. Etologi är väl ordet jag far efter. Teknikens fullgångenhet är i detta avseende en stor triumf.

    Läget i borgen just nu är en aning rörigt och dramatiskt.
    Efter många parningar värpte honan (omärkt) på 1:a maj (kl. 1700, jag kom precis in) ett ägg som (ovårdsamt tyckte jag men tydligen med ett syfte) rullades omkring i boet ett antal varv. Även hanen (märkt med en blank metallring hö. ben), som snabbt var på plats för att inspektera resultatet, rullade ägget ivrigt kors och tvärs.

    Den 2:a maj ruvade bägge fåglarna (80-20 honan)
    växelvis och allt verkade fridfullt.
    Den 3:e maj blev kaotisk när en (av tre) av fjolårsungarna (märkt svart ring 05 och vit sändarmodul på ryggen) plötsligt dök upp och fick den ruvande honan att lämna bo och ägg - och ingenting kan se mer hjärtskärande sårbart ut. Varför honan lämnade är svårt att analysera, många faktorer spelar in som är omöjliga att helt förstå. Fjolårsungen gjorde inom 30 minuter tre ilskna, kraftfulla attacker mot ägget i tydlig avsikt att förstöra det. Ingen av föräldrafåglarna syntes till. Så märkligt! Trodde inte ett revirhävdande par kunde jagas bort - och en 2 K fiskgjuse är ju inte ens könsmogen. Häckar första gången vid 3-5 års ålder (Nordens fåglar).

    På kvällskvisten låg ändå gjushonan återigen och ruvade (på ett ramponerat/punkterat ägg gissar jag).

    Nåväl, fortsättning lär följa: Som komplement till skådandet Irl är det här interaktivt elektroniska skådandet ändå spännande - och lärorikt!
    Och faktiskt - delar av skymnings/mörkertimmen förgylldes under enkelbeckasinens luftigt vinande vibbar av en taktfast, spelivrig småfläckig sumphöna.

    Idag, 4 maj, tre saker: Ägget övergivet långa stunder. Hanen har petat med näbben oengagerat omkring det. Honan inte visat sig alls. Hur länge kan/får ett ägg egentligen ligga helt naket?

    Som sagt: Om intresse, tid och lust finns:

    kalakotkas eenet

    SvaraRadera
  2. Stort tack för tipset Thord.
    Det ska bli ett sant nöje att gå in och följa familjedramat.

    För några år sedan tog jag del i ett liknande projekt på nätet. Då handlade det om en videokamera som var placerad bredvid ett bo av svart stork, i Lettland tror jag. Det var oerhört spännnande (ibland) och tämligen stilla och lite långtråkigt stundom - precis som naturen är.

    SvaraRadera