måndag 13 december 2010

13 december - Nobel avslut 2010

.
Efter en hel veckas Nobelfestligheter i Stockholm är jag åter hemma i ateljén, gräsligt förkyld och trött..
.
Jag lämnade kameran hemma och körde med mobilen. Dåliga batterier, mörka lokaler och knuffande trängsel medförde att kvaliten på bilderna blev därefter. Men alla möten finns där förvisso och jag känner mig upplyft och rikare idag.
.
Den första kvällen, på tisdagen, bjöd Kungliga Vetenskapsakademien in till vickning. Ulla hade också den stora äran att vara med. Det var en trevlig s k cock-tail-mingel med vin och snittar..

Ulla tillsammans med professor Ei-Ichi Negishi

.

.

.

.


Alla "mina tre" kemipristagare fanns på plats och jag hade personliga samtal med dem alla.
..
Professor Richard F. Heck med fru.
.
.

.
.

.

.

Ulla hittade fram till en av de två nobelpristagarna i fysik - professor Konstantin Novoselov.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jag missade tyvärr att få ett "se-bart" foto av professor Akira Suzuki men visar istället en bild av den kanske populäraste deltagaren under mingeln. Det är den rekordunge fysikpristagaren, Konstantin Novoselov, endast 36 år gammal. Runt honom var det hela tiden en mängd människor - inte minst en svans av unga och förväntansfulla damer..
.
Under onsdagen var det föreläsningar i Aula Magna på universitetsområdet. Jag var där i publiken och lyssnade till de tre kemipristagarna.
.
Professor Ei-Ichi Negishi underhåller.

.

.

.

.

.


Professor Ei-Ichi Negishi visade sig vara också en stor estradör som även fick publiken att skratta..

På torsdagskvällen innan själva Nobeldagen, var jag inbjuden till champagne-vickning på Nordiska Museet.

Mängder av människor gick uppför de många trapporna in i den pampiga entrén, passerade en noggran identitetskontroll och check av inbjudningskort, skakade hand med Nobelstiftelsens ordförande Michael Sohlman för att mötas i en två timmar lång snitt-ätande och champagnedrickande röra av folk, kändisar, journalister samt tre konstnärer, en kalligraf och en bokbindare - alla delaktiga i de nobeldiplom som nobelpristagarna kommer att erhålla ur Konungens hand i morgon.
...
Mina nya vänner.

.
.
.
.
.
.

.

..
. .
Framför allt till bordet där snittarna med Kalix-löjrom stod dukade hittade vi fram fler gånger:
Fysikdiplomets Jean-Louis Maurin, kalligrafen Annika Rücker, ekonomidiplomets Sture Berglund, nobeldiplomens bokbindare Ingemar Dackéus samt undertecknad.
.
Nästa år har både Jean-Louis och Sture lämnat diplomvärlden. Två nya konstnärer kommer att inbjudas, jag tar emellertid hand om ytterligare två år - 2011, fysik med fullkomlig medverkan alltså också Nobelfest med middag och slutligen 2012 lämnar även jag plats efter att ha genomfört ekonomiserien.
.
Nu lägger jag årets Nobelarbete till handlingarna och kommer inte att ägna det mera tid och kraft förrän det är dags någon gång i maj månad nästa år igen. Lite skönt faktiskt!

Nedan finns en länk till Nobelstiftelsens officiella hemsida där du faktist i bildkavalkaden som bild nr 3 kan se de två japanska nobelpristagarna i Kemi visa upp sina nobeldiplom, som alltså äger verk av mig.

Nobelstiftelsen

.

1 kommentar:

  1. Får du / kommer du att lägga ut bilder på "dina" diplom?
    Det vore verkligen roligt att få beskåda dem.

    SvaraRadera