onsdag 29 december 2010

29 december - Besök från Vadstena

.
Råkor från Vadstena
.
Självklart är det just på Vadstenavägen i Ödeshög som jag hittar dem, råkorna. I en av trädgårdarna längst ut från samhällets centrum ligger talg i ett mjölkpaket utställt för fåglar och där huserar en stor flock.
På lyktstolpar, i björkkronorna och på taken runt omkring räknar jag in ett trettiotal. Jag skulle tro att det är fåglar från den population som finns i Vadstena som har gjort ett nedslag hos oss. Hunger och utsatthet driver dem till lokala migrationsrörelser. De brukar aldrig bli särskilt länge här hos oss. Troligen försvinner de vidare iväg innan vintern är över. Allt beror förstås på människors välvilja. Kråkfåglar är ju aldrig särskilt väl sedda vid foderborden.
Men jag tycker att råkorna är väldigt vackra - speciellt mot vit snö.
.
Egendomligt nog finns inga häckande råkor i Ödeshögs kommun. Finge de vara helt ifred, vore det säkert bara en tidsfråga. De stora träden finns, jordgruksbygden är vid och rik och närheten till människor är ju ganska självklar.
Jag hoppas faktiskt att jag ska få uppleva detta..
.

2 kommentarer:

  1. Jag passerar två timmar senare och alla råkorna har dragit vidare.
    Det blev en kort, till och med mycket kort, visit.

    SvaraRadera
  2. alltid tillsammans med vännerna. nästan spöklika mot kvällshimlen. tokiga i kontrast mot snön på dagarna. du har fångat tre karaktärer i akvarellen.

    SvaraRadera